Gita Zbavitelová: Podaří se Donaldu Trumpovi obnovit mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci?

2. říjen 2018

Donald Trump minulý týden u příležitosti Valného shromáždění OSN poprvé podpořil vznik palestinského státu vedle Izraele, třebaže vzápětí dodal, že mu vadit nebude ani společný stát Židů a Arabů.

Oživil také očekávání amerického mírového plánu, který jeho poradci připravují už nejméně tři čtvrtě roku. Podle Trumpa bude předložen nejpozději do čtyř měsíců.

Gita Zbavitelová: USA opět snížily finanční pomoc Palestincům

Bílý dům

Vláda Donalda Trumpa začala začátkem roku výrazně omezovat zahraniční pomoc Palestincům.

Jaká je naděje, že ho Izrael a palestinská samospráva alespoň zváží? Palestinci s Američany přerušili styky, když Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přestěhoval tam americké velvyslanectví.

Mírový plán předem odmítli s tím, že pro ně jistě nebude výhodný, a ještě víc se zatvrdili, když jim Washington kvůli jejich odmítavému postoji zastavil veškerou finanční pomoc i podporu Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky a uzavřel palestinský zastupitelský úřad ve Washingtonu. I když předseda samosprávy Mahmúd Abbás na Valném shromáždění žádnou změnu postoje nenaznačil, vyjádřil Trump nepodloženě optimistické přesvědčení, že „Palestinci jednat budou“.

Izraelská vláda premiéra Netanjahua, který se v OSN o mírových jednáních prakticky nezmínil a jako každý rok v posledních devíti letech se soustředil na varování před Íránem, bude vůči americkému mírovému plánu vstřícná, třebaže vznik Palestiny nepodpořila. Naděje, že by ho přijala, však velká není.

Abbásova neústupnost vůči Hamásu

Tento pravicový kabinet o palestinský stát nijak zvlášť nestojí. Ministr školství Naftali Benet minulý týden prohlásil, že dokud bude jeho strana Židovský domov součástí vlády, žádná Palestina nevznikne, protože by to byla pro Izrael „katastrofa“.

Gita Zbavitelová: Uzavře Izrael příměří s Hamásem?

Protesty v blízkosti hranice pásma Gazy s Izraelem

Už řadu týdnů se hovoří o příměří mezi palestinským Hamásem a Izraelem, které vyjednává Egypt s pomocí OSN. Je ale otázka, zda k němu skutečně dojde v takové formě, jakou si Káhira a teroristé představují.

Palestinci zřejmě Trumpův mírový plán odmítnou a úsilí o vlastní stát věnují spíše diplomatické válce proti Izraeli. Jsou přesvědčeni, že Palestina vznikne nějakým mezinárodním prohlášením. Chtějí Izrael co nejvíc izolovat a  dosáhnout přijetí neexistující Palestiny do co největšího počtu mezinárodních institucí.

Palestinci tvrdí, že podporují „kolektivní“ mírový proces, tedy iniciativu celého mezinárodního společenství. Problém je však v tom, že nikdo kromě Američanů žádnou iniciativu nevyvíjí.

Největší překážkou obnovy rozhovorů je dlouhodobá neústupnost Netanjuahua i Abbáse, kteří nehodlají slevit ze svých požadavků. Abbásovou mantrou je Jeruzalém jako hlavní město Palestiny, hranice státu před šestidenní válkou v roce 1967 a návrat všech palestinských uprchlíků do Izraele – a pro ten je tohle všechno nepřijatelné. Netanjahu zase například trvá na bezpečnostní kontrole nad Západním břehem – a to je nemyslitelné pro Palestince.

Hypotetický mírový proces komplikuje i situace v pásmu Gazy. Jednání o příměří mezi tamějším hnutím Hamás a Izraelem, o které usiloval Egypt, překazil svými výhrůžkami Mahmúd Abbás. Naposledy v OSN naznačil, že jestli Hamás nepředá vládu nad Gazou a své ozbrojence a zbraně samosprávě, zastaví pásmu veškerou finanční podporu.

Gita Zbavitelová

Velmi tak Hamás rozhněval – a platí  za to Izrael. Hnutí vystupňovalo provokace u hranic, které si od března vyžádaly na 140 mrtvých Palestinců. Násilné nepokoje teď pořádá denně s proklamovaným cílem dosáhnout ukončení blokády pásma. Abbásova neústupnost vůči Hamásu tak možná donutí Izrael k další vojenské operaci v Gaze.

Spustit audio