Gita Zbavitelová: Palestinské násilí má stále víc izraelských obětí

13. listopad 2022

Už od jara podnikají izraelští vojáci bezpečnostní operace proti palestinským teroristům na Západním břehu. Zahájili je po vlně útoků ze začátku roku, při kterých zahynulo 19 Izraelců. Armáda provádí skoro každou noc razie v palestinských městech a vesnicích, zabavuje nezákonně držené zbraně a zatýká.

Od začátku dubna provedla více než 2000 operací, zabila přes 130 Palestinců a na dva tisíce dalších zadržela. Jde o osoby podezřelé z terorismu i teroristy na cestě k útoku či přímo útočící anebo členy Hamásu, kteří ozbrojence verbují, vyrábějí bomby a shánějí střelné zbraně. Mezi mrtvými jsou většinou muži, kteří střílí nebo házejí zápalné láhve na vojáky.

Čtěte také

Přibývá i teroristických útoků na Izraelce a pokusů o ně; bezpečnostní služba Šin Bet jich jen od ledna do září zmařila nejméně 300, včetně sebevražedných. Například v srpnu vzrostl počet útoků střelbou oproti červenci o 50% a v září o skoro 130 %. Jen v září došlo k více než dvěma stům útoků a ke čtyřem pokusům o vraždu izraelských civilistů bodnou zbraní.

Zátahy vojáků na teroristy v palestinských městech vyvolaly nebývalý odpor ozbrojenců, kteří napadají členy izraelských speciálních jednotek, ale útočí i na vojáky na kontrolních stanovištích, policisty a civilisty. Zatímco prvních několik měsíců si střety nevyžádaly žádné izraelské oběti, od září jich stále přibývá.

Mrtvých Izraelců je už nejméně osm. Nejprve armádní major zastřelený z projíždějícího palestinského automobilu a 84letá žena, kterou v Cholonu u Tel Avivu zavraždil Palestinec. O život přišli i tři vojáci a v prvním říjnovém týdnu zastřelil Palestinec 18letou policistku na kontrolním stanovišti před uprchlickým táborem Šuafat ve východním Jeruzalémě a vážně zranil jejího kolegu.

Teroristická skupina z Náblusu

Koncem října zabili teroristé jednoho Izraelce a tři další zranili při útoku na židovskou osadu Kirjat Arba a tento týden zemřel na následky zranění Izraelec, který byl před dvěma týdny pobodán při nákupu v palestinské vesnici. Palestinci také často najíždějí autem do vojáků i civilistů a minulý týden jeden zranil nožem tři policisty v Jeruzalémě.

Čtěte také

K násilnostem se nejčastěji hlásí relativně nová, nepříliš početná, ale velmi aktivní teroristická skupina z Náblusu s názvem Lví doupě, která nejen střílí na vojáky při raziích, ale útočí i na kontrolní vojenská stanoviště, osadníky a civilisty na silnicích Západního břehu. Podle izraelské armády ji financuje Hamás, který jí poskytl jeden milion dolarů na nákup zbraní.

Za vzestup palestinských násilností může do značné míry i samospráva Mahmúda Abbáse, která si na svém území neumí zjednat pořádek. Její bezpečnostní složky přestaly proti ozbrojencům ze strachu zasahovat. Teprve nedávno pochopila, že ozbrojené násilí může ohrozit i její vlastní existenci.

Izraelská armáda se v posledních dnech zaměřila na Lví doupě, uzavřela na deset dní Náblus a změnila taktiku – zvolila cílené atentáty. Jeden z hlavních vůdců skupiny zahynul při výbuchu bomby připevněné k motocyklu a jiného velitele a s ním čtyři další členy skupiny zabila protitanková střela odpálená na byt v Náblusu, kde měli poradu. V tentýž den tam vojáci zlikvidovali dílnu na výrobu výbušnin a s ní i pět Palestinců a v posledním říjnovém týdnu pozatýkali 18 členů skupiny na celém Západním břehu.

Populární mezi mladými Palestinci

Svérázný způsob boje proti násilí zvolila samospráva – přemlouvá teroristy Lvího doupěte, aby se vzdali, a nabízí jim místo ve svých bezpečnostních složkách. Podle palestinských zdrojů nabídku přijalo nejméně třináct ozbrojenců výměnou za slib, že je samospráva nevydá Izraelcům.

Čtěte také

Většina ostatních členů Lvího doupěte se momentálně skrývá a situace se trochu uklidnila, ale je dál velmi výbušná. Skupina je sice oslabená, ale velmi populární mezi mladými Palestinci díky nahrávkám útoků na sociálních sítích. A minulý týden někdo na Izrael odpálil z Pásma Gazy první raketu od srpna.

Dalším střelám zabránila důsledná izraelská letecká odveta, ale situace na Západním břehu tak jednoduché řešení nemá. Izrael nemůže bezpečnostní operace proti teroristům zastavit, ale čím víc jich likviduje, tím odhodlaněji Palestinci na vojáky útočí. A každý další mrtvý Palestinec zvyšuje motivaci útočníků.

Gita Zbavitelová

Situaci komplikuje i přibývající množství útoků izraelských osadníků na palestinské civilisty a vzájemných střetů. Osadníci tradičně „bojují“ prazvláštním způsobem – podpalují Palestincům olivové háje, ničí jim obchody a vraždí domácí a zemědělská zvířata, a to i za účasti izraelských žen a dětí. Jen v říjnu došlo k více než stovce takových akcí.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.