Gita Zbavitelová: Palestinci žalují Izrael v Haagu – ale mohou na to doplatit

24. květen 2018

Palestinská samospráva Mahmúda Abbáse požádala tento týden Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby „neprodleně“ zahájil vyšetřování údajných zločinů, jichž se prý dopouští Izrael na palestinském lidu.

Hlavní prokurátorka tribunálu Fatou Bensoudová se má zaměřit na izraelské osady na Západním břehu, situaci ve východním Jeruzalémě a násilnosti u hranic Izraele a pásma Gazy, kde izraelští vojáci v posledních několika týdnech zabili přes sto lidí. Palestinci mohou žádost podat, protože Mezinárodní trestní soud je před třemi lety přijal za členy.

Daniel Veselý: Jaké je poselství protestů v Gaze?

Gazané mají pádný důvod k tomu, aby proti bezpráví protestovali

V průběhu protestů v Izraelem okupované Gaze izraelská armáda usmrtila víc než stovku Palestinců, zatímco byl jeden izraelský voják lehce zraněn.

Od té doby usiluje o jakékoli odsouzení Izraele. Tribunál však dodnes žádné oficiální vyšetřování nezahájil, přestože už v roce 2015 začal na podnět samosprávy předběžně zkoumat údajné izraelské zločiny za operace proti Hamásu v roce 2014.

I kdyby tribunál nějakého Izraelce odsoudil, vězení mu přímo nehrozí. Verdikt by mu však zkomplikoval cestování. Izrael sice není členem Mezinárodního trestního soudu, a nemusí s ním proto spolupracovat, ale ten může jeho obyvatele odsoudit, pokud se dopustil zločinu na území členského státu, za který tribunál uznal „Palestinu“, třebaže žádná oficiálně neexistuje.

A i když nemá možnost odsouzeného zatknout, může to na jeho příkaz udělat kterýkoli stát světa. Odsouzení by tak znamenalo, že dotyčný nemůže řadu zemí nikdy navštívit.

Palestinci riskují vlastní obvinění

Palestinci mají určitou šanci dosáhnout odsouzení v případě izraelských osad, a to na základě rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora z roku 2004, že osady porušují mezinárodní právo. Za nezákonné je koncem roku 2016 prohlásila i Rada bezpečnosti OSN.

Dušan Radovanovič: Jsou Palestinci lidmi druhé kategorie?

Během palestinsko-izraelských střetů bylo zabito 60 lidí

Zkusme si tu zprávu představit: „60 lidí včetně dětí zabito při demonstraci proti vládě Andreje Babiše. Další tisíce byly zraněny.“

Tribunál by však také mohl uznat argumenty Izraele – ten zdůrazňuje, že Západní břeh neokupuje, protože když ho v roce 1967 obsadil, patřil Jordánsku a to jeho navrácení nepožaduje. Palestinu nemůže nikdo okupovat, jelikož nikdy nevznikla.

Méně pravděpodobné je odsouzení za smrt Gazanů, protože samospráva případ prezentovala jako „vraždění pokojných demonstrantů“. Lze ale snadno prokázat, že pokojní nebyli – Gazané na izraelské vojáky útočili nebo se snažili násilím proniknout do Izraele a i sám Hamás a Islámský džihád přiznaly, že 53 z 62 obětí z minulého pondělí tvořili jejich ozbrojenci.

Gita Zbavitelová: V Gaze nejde o lidové povstání, ale o vojenskou operaci Hamásu

Početná skupina hází po vojácích kamení a zápalné láhve, pouští na izraelské území hořící létající draky a vyvolává požáry

V pondělí vyvrcholily osm týdnů trvající nepokoje v Gaze, kterým tamější vládnoucí teroristické hnutí Hamás říká „pochod za návrat“ Palestinců do Izraele.

Mezinárodní trestní soud byl navíc zřízen pouze k vyšetřování genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a pouze v případech, že stát, kde k nim došlo, není ochoten nebo schopen je vyšetřit a potrestat sám. A to Izrael dělá – vyšetřoval operaci proti Hamásu v roce 2014 a zrovna tak chystá šetření střelby na Gazany z posledních týdnů. Palestinci také riskují, že budou sami obviněni z útoků na izraelské civilisty.

Zaznamenali už i jeden neúspěch, když tribunál odmítl vyšetřovat zabití deseti tureckých propalestinských aktivistů na lodi Mavi Marmara izraelskými vojáky před osmi lety, protože nepředstavuje genocidu.

Gita Zbavitelová

Palestinci mohou na svou nejnovější žádost i doplatit. Americký zákon z roku 2015 jim žalobu na Izrael u mezinárodního soudu zakazuje a Bílý dům už oznámil, že zvažuje potrestání. Mohlo by se stát, že uzavře diplomatickou misi Organizace pro osvobození Palestiny ve Washingtonu.

autor: gzb
Spustit audio