Gita Zbavitelová: OSN schválila další nevyváženou protiizraelskou rezoluci

14. červen 2018

Valné shromáždění OSN schválilo ve středu další z mnoha protiizraelských rezolucí.

Odsoudilo Izrael za údajné „nadměrné, nepřiměřené a náhodné užití síly“ proti účastníkům takzvaných „pochodů za návrat“ Palestinců, které pořádá teroristické hnutí Hamás v pásmu Gazy.

Gita Zbavitelová: V Gaze nejde o lidové povstání, ale o vojenskou operaci Hamásu

Početná skupina hází po vojácích kamení a zápalné láhve, pouští na izraelské území hořící létající draky a vyvolává požáry

V pondělí vyvrcholily osm týdnů trvající nepokoje v Gaze, kterým tamější vládnoucí teroristické hnutí Hamás říká „pochod za návrat“ Palestinců do Izraele.

Jeho jméno ale text nezmiňuje ani to, že Hamás násilnosti organizuje a řídí a účastníci jsou často ozbrojení, útočí na vojáky a snaží se prorazit hraniční plot. Rezoluce dokonce vyzývá ke zřízení „mezinárodního mechanismu ochrany palestinských civilistů“.

Návrh předložilo Alžírsko s Tureckem poté, co v Radě bezpečnosti podobný text vetovaly Spojené státy. Ve Valném shromáždění právo veta neplatí, ale jeho rezoluce jsou nezávazné. O přijetí nevyváženého dokumentu se zasloužil i předseda Valného shromáždění Slovák Miroslav Lajčák.

Spojené státy chtěly připojit dodatek, který by odsoudil Hamás, a většina členských států ho podpořila. Lajčák ale rozhodl, že je třeba dvoutřetinové většiny, dodatek neprošel a schválena byla původní ostudná verze. Proti bylo jen osm zemí, ale evropská ani jedna.

Ekologický terorismus

Hamás násilnosti u hranic pořádá už 11 týdnů a mezitím ještě s dalšími skupinami v Gaze stihl na Izrael odpálit na 200 minometných střel a zranit čtyři Izraelce. Podle jeho vůdce Ismaíla Haníji bylo cílem pochodů „zbourání hraničního plotu a osvobození Jeruzaléma“, což bylo hlavním důvodem, proč izraelští vojáci stříleli na útočníky ostrými náboji. Zabito bylo na 120 lidí, z nichž podle Izraele tvořili 80 procent členové teroristických skupin.

Jan Fingerland: Tři draci nad Palestinou

Den Naksy připadl na úterý a někteří izraelští experti se obávají, že se stane rozbuškou nových nepokojů na hranicích Gazy a Izraele

Národy mají rády svůj cyklus svátků a podle nátury i vlastní historie si připomínají buď úspěchy, nebo prohry. Palestinci se zaměřují hlavně na ty druhé.

Z hlediska cílů Hamásu byla akce neúspěšná. Plot nikdo neprorazil a účast nikdy nedosáhla plánovaného jednoho sta tisíce lidí. Smrt tolika Gazanů byla zcela zbytečná.

Navzdory četným důkazům o opaku však Hamás přesvědčil mezinárodní společenství, že Izrael „vraždí neozbrojené civilisty“, a to tak opět zpochybnilo jeho právo na sebeobranu. Izrael sice hranice ubránil, ale mediálně tuto válku prohrál.

Svět neuvěřil jeho vysvětlování, že gumové projektily násilníky nezastaví, a nevěnoval pozornost ani nafilmovaným útokům na plot a vojáky, ani přiznání Hamásu, že většina mrtvých byli jeho vlastní ozbrojenci, ani tomu, že hnutí násilí organizuje a Palestincům za účast platí.

Jan Fingerland: Gaza středem světa

Ostřelování izraelského území raketami a minomety. Na to Izrael odpověděl palbou na pozice radikálů v Gaze

Od starověku se debatuje, kde leží střed světa. V posledních týdnech se zdá, že centrum našeho kosmu se alespoň na čas usadilo v Gaze, přinejmenším pokud to budeme posuzovat podle četnosti zpráv z tohoto místa.

Izrael také utrpěl obrovské škody kvůli novým „zbraním“ Hamásu – obyčejným létacím drakům se zápalnými láhvemi a výbušným balonům s heliem. Vítr je žene na izraelské území, kde vyvolávají požáry a ničí pole, úrodu i faunu a floru v přírodních rezervacích. Za poslední dva měsíce spálily plochu o rozloze 80 čtverečních kilometrů a způsobily škodu za půldruhého milionu dolarů. Ekologický terorismus se Gazanům nesmírně zalíbil; vypouštějí draky denně, i když se organizované protesty nekonají.

„Pochody“ Hamásu měly minulý pátek vyvrcholit a skončit, ale v to asi nelze doufat. I kdyby je hnutí přestalo organizovat, budou Gazané jistě dál přinejmenším vypouštět draky.

Gita Zbavitelová

Stejně jako žádná forma terorismu však ani tato nová metoda boje nepřispěje ke zlepšení kritické humanitární situace v pásmu Gazy, kterou vyvolal a stále zhoršuje Hamás. A nevyřeší ji ani předpojaté protiizraelské rezoluce a OSN, která opět předvedla, jak vzdálené jsou jí pojmy jako pravda, fakta nebo objektivita.

autor: gzb
Spustit audio