Gita Zbavitelová: Izraelský útok na teroristy v Egyptě

12. srpen 2013

Izraelská armáda v pátek večer zaútočila na teroristy na Sinajském poloostrově, kteří se chystali odpálit raketu na jižní město Ejlat, a čtyři zabil. To by samo o sobě nebylo nic výjimečného, ale tento útok se odehrál v Egyptě. Bylo to poprvé od uzavření izraelsko-egyptské mírové smlouvy v roce 1979, kdy Izrael vojensky zasáhl na území tohoto svrchovaného státu. Zajímavé je i to, že k operaci pravděpodobně došlo po upozornění egyptské armády a s jejím souhlasem.

Izrael jako vždy akci nepotvrdil ani nevyvrátil. Všechno však nasvědčuje tomu, že ji provedl jeho bezpilotní letoun u Rafáhu kousek od hranic s pásmem Gazy na odpalovací rampu střely s doletem 70 kilometrů.

Ejlat byl ze Sinaje v poslední době neúspěšně napaden raketou už několikrát, naposledy v červenci, a před dvěma lety sinajští teroristé zaútočili i na izraelském území a zabili osm lidí.

Páteční izraelský útok v první chvíli potvrdili i nejmenovaní egyptští činitelé, ale pak si zřejmě uvědomili, že by tímto přiznáním jen znásobili své domácí problémy s islamisty, a o víkendu to oficiálně popřeli a prohlásili, že jej podnikl Egypt. Muslimské bratrstvo však stejně armádu za spolupráci s Izraelem ostře kritizovalo a jedna sinajská salafistická skupina vyzvala všechny džihádisty k jednotnému boji proti Izraeli. Izraelský ministr obrany Moše Jaalon přispěchal Egyptu na pomoc prohlášením, že Izrael respektuje jeho suverenitu, ale útok nepopřel. Egyptské autorství není pravděpodobné už proto, že Egypt na Sinaji používá jen monitorovací, a nikoli útočné bezpilotní letouny.

Útoku předcházelo neobvyklé čtvrteční uzavření letiště v Ejlatu z „bezpečnostních důvodů“. Toto preventivní opatření mohlo souviset i s hrozbou, která přiměla Spojené státy k zavření více než dvaceti diplomatických misí v muslimských zemích. K tomu vedlo zachycení telefonické konference mezi nejvyššími vůdci al-Káidy z různých regionů, které se poprvé zúčastnili i džihádisté operující na Sinaji.

Od svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího podniká egyptská armáda na poloostrově mohutnou operaci proti tisícům teroristů, kteří útočí na vojáky, vyhazují do vzduchu plynovod a unášejí občany. Podle oficiálních egyptských zpráv už armáda zabila přes 70 ozbrojenců a zničila přes sto pašovacích tunelů do pásma Gazy. Má na Sinaji 11 pěších praporů, speciální jednotky, tankový prapor, letectvo včetně bojových vrtulníků a zpravodajské týmy – to vše s oficiálním souhlasem Izraele, který vyžaduje mírová smlouva, podle níž je Sinaj demilitarizovaná zóna. Spolupráce a koordinace mezi armádami obou zemi je ukázková.

K pátečnímu pokusu o raketový útok se přihlásila a čtyři mrtvé potvrdila nepříliš známá salafistická skupina napojená na al-Káidu, která si říká Ansár Bejt al-Makdis, Stoupenci Jeruzaléma. Zpravodajské zdroje ale nevylučují ani zapojení palestinského Hamasu nebo jiné skupiny z pásma Gazy, které chtějí Izrael zatáhnout do nového ozbrojeného konfliktu a mají zájem na zmaření právě probíhajících mírových rozhovorů mezi Izraelem a palestinskou samosprávou. Pro palestinskou účast by svědčila i informace izraelských zpravodajců, že zničený odpalovač dokázal vystřelit vysoce přesnou, deset metrů dlouhou a devět tun těžkou íránskou raketu Fadžr-5, kterou sinajští salafisté nevlastní, ale zato ji má Hamas, který ji už na Izrael odpálil za loňské listopadové války.

Sinajský poloostrov je od svržení egyptského prezidenta Husního Mubaraka před dvěma a půl lety pro Izrael stále větší hrozbou; podle armádních velitelů se z něj stalo stejně nezvladatelné území jako Afghánistán. Izrael začal už před dvěma lety budovat důkladnou 230 kilometrů dlouhou hraniční bariéru vybavenou supermoderními elektronickými senzory, která má být dokončena do tří měsíců. Ejlat dostal výkonný lapač střel Železná klenba, Izrael výrazně posílil vojenské jednotky na egyptských hranicích a izraelská civilní letadla na trase do Ejlatu mají být nově vybavena revolučním obranným systémem, který chrání cestující před raketovým útokem.

Počet džihádistů ohrožujících Izrael roste jak na Sinaji, tak na severovýchodě v Sýrii. Po několika letošních úderech na zbraně potenciálně ohrožující Izrael v Sýrii a občasném bombardování zbrojních konvojů směřujících do Gazy v Súdánu teď izraelská armáda rozšířila oblast operací mimo území Izraele i na Egypt. Koordinace s egyptskou armádou ale ukazuje, že i jižní izraelský soused si plně uvědomuje závažnosti hrozby, kterou teroristé na Sinaji představují, a odhaluje i novou úroveň bezpečnostní spolupráce mezi oběma zeměmi. Bude jí třeba, protože další pokus o útok ze Sinaje na sebe jistě nedá dlouho čekat.

autor: gzb
Spustit audio