Gita Zbavitelová: Izrael zlikvidoval velitele Íránských revolučních gard

28. květen 2022

Minulou neděli se stal obětí atentátu poměrně neznámý, ale prominentní velitel Íránských revolučních gard Hasan Sajjád Chodajr. Všeobecně se soudí, že za ním stojí Izrael, přestože Teherán mu vinu kupodivu nepřipsal. Podle deníku New York Times ho však Izrael údajně přiznal americké vládě. Ta potom kvůli obavám z odvetného útoku zvýšila pohotovost na všech zahraničních ambasádách a konzulátech a varovala občany před cestami do některých zemí. 

Chodajra za bílého dne zastřelili pěti kulkami dva muži na motocyklu před jeho domem v centru Teheránu a íránské tajné služby je dodnes nedopadly.

Plukovník Chodajr byl málo známý, ale velmi nebezpečný. Byl velitelem tajné, ale aktivní jednotky Revolučních gard, která má na starosti odvetné i preventivní útoky na Izraelce v zahraničí. V roce 2012 stál za pokusem o vraždu izraelského diplomata pomocí bomby v autě v indickém Novém Dillí, která zranila jeho manželku, nebo za neúspěšnými pumovými útoky na izraelské diplomaty v Thajsku, Keni, Tanzanii, Ghaně, Senegalu nebo Kolumbii.

Nežádoucí osoba

Zkoušel likvidovat izraelské podnikatele na Kypru, zaútočit na izraelské velvyslanectví v Ázerbájdžánu nebo zabít izraelského konzula v Turecku. Plánoval také únosy Izraelců a útoky na izraelské zahraniční cíle a najímal na ně drogové dealery a další zločince, aby nikdo nemohl obvinit Írán.

Podle deníku Wall Street Journal chystal i vraždu francouzského židovského filozofa Bernarda-Henriho Lévyho. Pašoval zbraně íránským spojencům a dělal taktického poradce proíránským milicím v Sýrii. Chodajr byl pro Izrael rozhodně nežádoucí osobou.

Čtěte také

Jde o nejvýznamnějšího zlikvidovaného íránského představitele od listopadu 2020, kdy byl při útoku v Íránu zabit vedoucí tamějšího jaderného programu Mohsen Fachrízádeh, který zřejmě provedl tým až dvaceti agentů Mosadu.

Vražda Chodajra se nápadně podobá atentátům na íránské jaderné vědce, které Izrael likvidoval před deseti až patnácti lety s cílem zpomalit jaderný program.

V roce 2007 zemřel za záhadných okolností Ardešír Hoseinpúr a v letech 2010 až 2012 další čtyři experti: Masúd Alimohammadí, Mádžid Šahrijárí, Dariuš Rezáinežád a Mostafa Ahmadí-Rošan.

Výbuch muničního skladu v Teheránu zase zabil generála Hasana Moghadama, který vedl zbrojní program Revolučních gard. Útoky íránské odborníky vystrašily a odradily a mnozí z jaderného programu odešli z vlastního rozhodnutí.

V roce 2014 pak byli zabiti čtyři syrští jaderní vědci a jeden íránský v Sýrii. Největším úspěchem však byla likvidace strůjce íránského atomového programu Mohsena Fachrízádeha o šest let později.

Čtěte také

Po tomto atentátu údajně americká vláda Joea Bidena Izrael vyzvala, aby s podobnými operacemi přestal, protože se obávala, že by mohly narušit jednání o obnově mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného programu. Teď ale Izrael cílené útoky obnovil. 

V dubnu se objevila zpráva o nezdařeném atentátu na generála Revolučních gard Hosejna Almasího v Íránu, kterému podlehl jeho bodyguard. V témže měsíci Mosad v Íránu dokonce zadržel pachatele neúspěšného útoku v Turecku Mansúra Rasulího. Vyslechl ho, natočil videonahrávku, na které se Rasulí k akci přiznává, a pak ho propustil. Součástí výslechu byly údajně i informace o Chodajrovi a jeho tajné jednotce. 

V lednu 2020, za vlády Donalda Trumpa, Američané zlikvidovali velitele jednotek Quds Revolučních gard Kásema Solejmáního a proslýchá se, že Izrael jim k útoku poskytl zpravodajské informace.

Válka mezi válkami

Atentát na Hasana Sajjáda Chodajra je součástí izraelské „války mezi válkami“, jak Mosad nazývá boj proti expanzi Íránu v Sýrii a Iráku. Íránci se tam snaží vybudovat základny k útokům na Izrael a koridor ke Středozemnímu moři, kudy by dodávali vyspělou výzbroj svému libanonskému spojenci Hizballáhu. Izrael v obou zemích íránské pozice, infrastrukturu a zbraně likviduje.

V posledních letech provedl tisíce útoků ze vzduchu, moře i vlastního území anebo kyberneticky, aby Teheránu v ovládnutí regionu zabránil. V únoru zničil v západním Íránu celou íránskou flotilu dronů, které Teherán stále častěji posílal na izraelské území. Revoluční gardy se ze všech sil snaží Izraeli za jeho operace pomstít, ale po smrti velitele Solejmáního je výsledek téměř nulový.

Gita Zbavitelová

Za Donalda Trumpa zařadily Spojené státy Íránské revoluční gardy na seznam teroristických skupin a Teherán dnes zrušením tohoto rozhodnutí marně podmiňuje pokračování jednání o obnově dohody o jaderném programu ve Vídni. Washington to chvíli zvažoval, ale v úterý Joe Biden definitivně potvrdil, že Revoluční gardy nevyškrtne.

Donald Trump po atentátu na Kásema Solejmáního řekl, že svět bude bez tohoto generála bezpečnější. Totéž platí i dnes o Hassanovi Sajjádu Chodajrovi.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio