Gita Zbavitelová: Izrael zaútočil na cíle Hizballáhu

25. únor 2014

Izrael v noci na úterý údajně bombardoval cíle Hizballáhu v Libanonu. Jako vždy zprávu nekomentoval, ale podle libanonských médií útok potvrdili očití svědkové. Bylo to první izraelské bombardování území Libanonu od války s Hizballáhem v roce 2006.

Podle svědectví bylo při dvou vzletech několika izraelských stíhaček údajně zabito „několik ozbrojenců Hizballáhu“ na raketové základně u libanonských měst Džanta a Jachfúfa v údolí Bikáa u syrských hranic. Terčů bylo několik – tím hlavním měla být právě probíhající dodávka balistických raket. Džanta je nejen centrem, kde Hizballáh cvičí bojovníky, ale leží na trase, kudy hnutí ze Sýrie pašuje zbraně. Izrael mnohokrát zdůraznil, že nepřipustí, aby se Hizballáhu dostala do rukou vyspělá výzbroj, která by mohla zemi ohrozit. Nekomentované vojenské údery jsou jedinou možností, jak se Izrael může proti šíření zbraní bránit.

Hnutí na něj od roku 2006 rovněž nezaútočilo, ale vloni stálo za teroristickým atentátem na autobus s izraelskými turisty v Bulharsku nebo za vysláním špionážního bezpilotního letounu na izraelské území. Podle vojenské rozvědky má dnes na Izrael namířeno 100.000 raket – o třetinu víc, než izraelští zpravodajci odhadovali vloni. Jsou mnohonásobně účinnější než před osmi lety a většinou jsou rozmístěny ve vesnických civilních objektech, jejichž obyvatelé fungují jako lidské štíty.

Hizballáh však pondělní útok popřel; podle něj na území Libanonu k žádnému nedošlo. Podobně se vyjádřil i mluvčí libanonské armády. Hnutí jen připustilo „silnou přítomnost nepřátelských letounů v oblasti Bikáa“. Jeho reakce naznačuje, že nemá v úmyslu provést odvetu.

Tu nikdy nepodnikl ani syrský prezident Bašár Asad. Podle médií Izrael na území Sýrie zaútočil nejméně šestkrát vloni a jednou letos a cílem byly vždycky zbraně určené pro Hizballáh – protiletecké střely SA-17, íránské řízené střely středního doletu Fatíh-110 a především ruské rakety Jachont a ruské systémy protivzdušné obrany S-300. K útokům na konvoje nebo zbrojní sklady došlo u libanonsko-syrských hranic, na předměstí Damašku a opakovaně v přístavu Latákie. Izrael většinou nebombardoval cíle z letounů, ale střelami odpálenými z moře, aby nevstoupil na syrské území. Navzdory těmto preventivním úderům jsou však zpravodajci přesvědčeni, že řada nebezpečných zbraní se k Hizballáhu dostala, včetně střel Scud D s doletem 700 kilometrů.

Sýrie zpočátku útoky na svém území nekomentovala, ale v květnu pohrozila Izraeli odvetou, kterou podnikne, „až uzná za vhodné“. Dodnes to ale neudělala.

Podle některých svědků a syrských povstalců byly pondělní exploze tak blízko syrských hranic, že k nim možná došlo na syrském území – anebo na obou stranách. Kdyby Hizballáh útok potvrdil, považoval by za ponižující nepodniknout odvetný úder. Ten se mu ale v současnosti nehodí – má dost vlastních starostí kvůli svému zapojení do syrské války na straně Asada a stále častějším teroristickým útokům jeho odpůrců na cíle hnutí na libanonském území, včetně Bejrútu. Poslední, co potřebuje, je válka s Izraelem. Když se však podle něj izraelský útok v Libanonu nestal, reagovat nemusí – což ovšem nevylučuje odvetu v budoucnosti.

autor: gzb
Spustit audio