Gita Zbavitelová: Izrael sdílí s Českem obavy z oslabení demokracie

29. květen 2019

Izrael a Česko trápí podobné starosti – mají nejen premiéry, jimž hrozí trestní stíhání, ale i obavy z omezování soudů a oslabování demokracie.

V sobotu demonstrovalo v Tel Avivu na 100 tisíc lidí proti záměru premiéra Netanjahua navrhnout zákon, který by Nejvyššímu soudu odebral právo konečného rozhodnutí. 

Izrael po předčasných volbách míří ještě více doprava

Benjamin Netanjahu

Izraelci v týdnu rozhodovali o dalším směřování země. Za vítěze předčasných parlamentních voleb je označovaný dosavadní izraelský premiér Benjamin Netanjahu v čele pravicové strany Likud.

Izraelský generální prokurátor chce Netanjahua obžalovat ve třech případech korupce a podvodů, pokud se neočistí v předběžném slyšení. To se původně očekávalo v červenci, ale nově má proběhnout až v říjnu. Od chvíle, kdy ho prezident jako vítěze dubnových voleb pověřil sestavením vlády, premiér vymýšlí, jak se obžalobě vyhnout.

Brzy vyprší prodloužená lhůta k vytvoření vládní koalice a Netanjahu vládu nemá. V šachu ho drží Avigdor Liberman, předseda strany Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu), která disponuje pěti parlamentními mandáty. Odmítá do koalice vstoupit bez premiérova slibu, že vláda sníží množství početných výjimek, díky kterým se studenti náboženských škol vyhýbají povinné vojně, zatímco ostatní Izraelci musí do armády všichni.

Zmírnit tuto nespravedlnost ostatně opakovaně nařídil i Nejvyšší soud. Libermanův požadavek ale nechtějí připustit ultraortodoxní strany, s nimiž chce Netanjahu uzavřít vládní koalici. Potřebuje však i Libermana – bez jeho strany by koalice měla jen 60 hlasů, tedy přesnou polovinu poslanců. Jenže Liberman ze zásady odmítá diktát náboženských stran jako teokracii.

Druhé letošní volby

Gita Zbavitelová: Volby v Izraeli – dva vítězové, ale Netanjahu víc?

Benjamin Netanjahu hned oznámil, že začíná sestavovat vládu

Ačkoli se izraelské předvolební i výstupní průzkumy často mýlí, tentokrát úterní předčasné parlamentní volby skončily přesně podle prognóz.

Netanjahu mezitím vymýšlí, jak ochránit sám sebe před obžalobou. Nejprve to zkoušel s návrhem zákona, který by premiérovi poskytl imunitu před trestním stíháním, a dokonce po svých potenciálních koaličních partnerech údajně požadoval, aby se k jeho přijetí zavázali v koaliční dohodě.

Když narazil na odpor i v řadách vlastní strany Likud, rozhodl se, že mu postačí stávající legislativa, podle které mohou jeho trestní stíhání nedoporučit poslanci pouhou většinou 61 hlasů ve 120členném Knesetu.  

Takové  „nedoporučení“ by však mohl zrušit Nejvyšší soud, jehož verdikt je podle izraelské ústavy konečný a nenapadnutelný. A tak si Netanjahu usmyslel, že mu přiškrtí pravomoci. Navrhuje zákon, podle kterého by mohl jakýkoli verdikt Nejvyššího soudu přehlasovat parlament. Kdyby se to podařilo do říjnového předběžného slyšení, Netanjahu by se obžaloby zbavil.

Jan Fingerland: Netanjahu zakopl o spojence

Benjamin Netanjahu

Dosud se předpokládalo, že izraelský premiér Netanjahu může prohrát jen kvůli slabosti svých soupeřů. Teď to vypadá, že doplatí hlavně na své spojence.

Jeho potenciální koaliční partneři jsou pro a není divu – trestní stíhání hrozí i čtyřem z nich: za praní špinavých peněz předsedovi ultraortodoxní strany Šas Arjemu Derimu, který si už v minulosti odseděl 22 měsíců za korupci, za podvod předsedovi strany Jednotný judaismus Tóry Jaakovu Licmanovi a za korupci členům Likudu Chajimu Katzovi a Davidu Bitmanovi.

Premiérův návrh vyvolal poprask. Opozice v čele s druhým nejpočetnějším uskupením Modrobílá na telavivské demonstraci varovala, že Netanjahu upřednostňuje své osobní zájmy před zájmy voličů a že navrhovaná legislativa zničí demokracii a zavede režim jako v Turecku.

Ostrý odpor proti Netanjuhově plánu vyjádřili i soudci Nejvyššího soudu. Podle nich by šlo o největší ústavní změnu v historii Izraele, která by znemožnila ochranu lidských práv a menšin.

Jan Fingerland: Izrael čeká na Mesiáše. Už klepe na dveře

Benny Gantz má za sebou skoro čtyřicetiletou kariéru uznávaného vojáka

Až dosud se premiér Netanjahu bál o svou pozici hlavně kvůli korupčním aférám. Teď se zdá, že ještě před tím ho porazí politický soupeř.

Někdejší generální prokurátor Eljakim Rubinštejn řekl, že takový zákon by z Izraele udělal „necivilizovanou zemi třetího světa“. A 98 bývalých soudců vyjádřilo odpor v dopise, v němž přirovnávají současnou snahu o posílení vládní moci na úkor Nejvyššího soudu k situaci v Německu před nástupem nacismu.

Premiérův návrh se nelíbí ani některým členům jeho vlastní strany Likud. Bývalý ministr spravedlnosti Dan Meridor varoval, že by se Izrael mohl změnit v diktaturu, a nesouhlas vyjádřil i Beny Begin, jehož otec Menachem dovedl v roce 1977 Likud poprvé k volebnímu vítězství.

Netanjahu zatím Libermana neobměkčil ani pohrůžkou nových voleb; poslanci v pondělí schválili v prvním čtení zákon o rozpuštění Knesetu. Pokud projde celým parlamentním procesem, už druhé letošní volby by mohly proběhnout v půlce září.

Gita Zbavitelová

Zatím jde jen o psychické vydírání, protože Netanjahuovi se další hlasování nehodí – oddálilo by přijetí zákona, který ho má ochránit před obžalobou. Jestli však Liberman do středeční půlnoci neustoupí, situace jiné řešení nemá. Jak ale řekl jeden člen Likudu, v izraelské politice je možné všechno.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio