Gita Zbavitelová: Izrael a Palestinci v roce 2018

1. leden 2019

Izrael a Palestinci prožili ve všech ohledech velmi špatný rok. Pro Izraelce byla pozitivní jen bezvýhradná podpora americké vlády Donalda Trumpa, která dokonce v květnu přestěhovala velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Bezpečnostní situace už tak dobrá není. Palestinské hnutí Hamás pořádá od března nepokoje u hranic pásma Gazy, jimž říká „pochod za návrat do Izraele“. Tisíce lidí se snaží prorazit hraniční plot, útočí na vojáky a vypouštějí do Izraele zápalné balony a draky, které spálily okolo 700 hektarů polí a přírody.

Gita Zbavitelová: Hamás jen taktak unikl izraelské válce – a ta mu stále hrozí

Pokud Hamáš zastaví ostřelování, pokusy o proražení hraničního plotu i zápalné balony a draky, Izrael je ochoten otevřít přechod Kerem Šalom

Palestinský Hamás unikl jen o vlásek izraelské odvetné válce za nepolevující útoky na vojáky a vypouštění zápalných draků a balonů, které už spálily na 30 čtverečních kilometrů izraelských polí a rezervací.

Výsledkem provokací Hamásu je skoro 180 mrtvých Gazanů a jeden izraelský voják. Izrael provedl v listopadu krátkou leteckou odvetu, kterou však většina obyvatel země považovala za nedostatečnou, a pak s Hamásem uzavřel příměří. Na protest rezignoval ministr obrany, armáda ztratila odstrašující sílu a Hamás provokuje dál.

Zhoršuje se i bezpečnostní situace u severovýchodních hranic. Izrael celý rok dál bránil Íránu v upevnění stálé přítomnosti v Sýrii a vybudování základen k útokům na židovský stát.

Po mnoha úderech proti jeho infrastruktuře a cílům jeho spojenců ale Syřané v září během izraelského útoku omylem sestřelili ruský letoun s patnácti muži na palubě. Moskva jejich smrt připsala Izraeli, vzájemné vztahy se prudce zhoršily a izraelská armáda musela na několik měsíců syrské údery zastavit.

Předčasné volby

Nejhorší ránu však Izraeli zasadil jeho nejvěrnější spojenec Donald Trump, když koncem roku oznámil, že ze Sýrie stáhne americké vojáky. Írán tak bude moci bez problémů posilovat pozice v zemi.

Gita Zbavitelová: Manželka izraelského premiéra Sara Netanjahu byla obžalována

Sara Netanjahuová

Izraelský nejvyšší státní zástupce Avichaj Mandelblit ve čtvrtek oficiálně obžaloval manželku premiéra Saru Netanjahu ze systematického podvádění, zneužívání státních peněz s přitěžujícími okolnostmi a zneužití důvěry veřejného činitele.

Izraelskou vnitropolitickou scénou hýbaly především skandály premiéra Netanjahua a jeho manželky. Policie i dozorující státní zástupce doporučili premiéra obžalovat ve třech kauzách přijímání úplatků a ovlivňování médií, ale konečné rozhodnutí učiní až generální prokurátor. Netanjahuova žena Sára už obžalována byla – ze zneužívání státních prostředků k soukromým rodinným hostinám.

Palestinci přišli v uplynulém roce o spoustu peněz. Aby je Donald Trump přiměl k mírovým jednáním, zastavil jim finanční pomoc ve výši skoro půl miliardy dolarů ročně.

Gita Zbavitelová: Konflikt s Hamásem skončil demisí izraelského ministra obrany

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman odstoupil z funkce

Uprostřed téměř dojednaného příměří mezi palestinským Hamásem a Izraelem se v neděli v pásmu Gazy rozhořel mohutný konflikt.

Po přestěhování amerického velvyslanectví do Jeruzaléma však samospráva Mahmúda Abbáse přerušila s Trumpovou vládou styky a odmítá jednat i s Izraelci. Trump tak dodnes nepředložil svůj dlouho avizovaný plán řešení izraelsko-palestinského konfliktu, protože Palestinci ho předem odmítají.

Nikam nevede ani snaha Egypta o usmíření Abbásova hnutí Fatah s Hamásem, neboť teroristické hnutí se odmítá vzdát svých ozbrojenců a zbraní. Mahmúd Abbás je vážně nemocný a čím dál zatvrzelejší a neoblíbenější, mimo jiné i proto, že za neústupnost Hamásu trestá obyvatele Gazy a omezuje pásmu příliv peněz.

Nechce ani jmenovat svého nástupce, a budoucnost na Západním břehu Jordánu je tak nejistá. S jeho výkonem jsou nespokojeny dvě třetiny Palestinců, a kdyby se dnes konaly volby předsedy samosprávy, vyhrál by je vůdce Hamásu Ismaíl Haníja.

Gita Zbavitelová

O mírová jednání nestojí ani Abbás, ani Netanjahu. Toho víc zajímá udržet se u moci. Když se objevila zpráva, že generální prokurátor by o jeho obžalobě mohl rozhodnout do půlky dubna příštího roku, vyhlásil na začátek téhož měsíce předčasné volby. Podle průzkumů by je navzdory skandálům znovu s přehledem vyhrál. Netanjahu doufá, že se dalším vítězstvím vyhne obžalobě, ale to je krajně nepravděpodobné.

Spustit audio

Související