Gita Zbavitelová: EU podniká nezákonné kroky ve prospěch Palestinců

10. únor 2015

Mezinárodní Čtyřka vyzvala o víkendu Izrael a Palestince, aby obnovili mírové rozhovory a vyvarovali se jednostranných kroků, které by předurčovaly řešení zásadních otázek bez společného jednání. Myslela tím mimo jiné i rozšiřování izraelských osad.

Ve světle nově zveřejněných faktů je však s podivem, že jednostranné kroky odsuzuje i člen Čtyřky Evropská unie, která, jak se ukázalo, nerespektuje zákony cizího státu, smlouvy ani mezinárodní právo.

Celý případ medializoval britský Daily Mail. Zveřejnil poznatky izraelské nevládní organizace Regavim, která věc už řadu let sleduje.

Zjistila, že Evropská unie financuje nezákonné stavební projekty na Západním břehu Jordánu a buduje bez povolení domy na Izraelem spravovaném území a často i v přírodních rezervacích, kde platí přísný zákaz jakékoli výstavby.

Čtěte také

Jen v posledních dvou letech takto za desítky milionů eur evropských daňových poplatníků postavila přes 400 domů v takzvané Oblasti C, která spadá pod izraelskou jurisdikci.

Oblasti a jejich jurisdikce byly definovány v mezinárodně platných a Evropskou unií uznávaných dohodách z norského Osla.

Mluvčí Unie Maja Kocijančič Daily Mailu jakoukoli evropskou výstavbu na Západním břehu popřela, a když jí deník ukázal fotografie, další komentář odmítla.

Evropská unie financuje nezákonné stavební projekty na Západním břehu Jordánu a buduje bez povolení domy na Izraelem spravovaném území

Mluvčí Unie pro Západní břeh a Gazu Shadi Othman je informován lépe. Přiznal, že Unie domky staví, čímž „podporuje palestinskou přítomnost v Oblasti C“.

Ta prý bude jednou patřit Palestincům, ví Othman ještě dřív, než se na tom dohodly Izrael a samospráva. Oficiální unijní dokumenty se dokonce netají tím, že „stavební projekty mají připravit cestu k rozvoji a rozšíření pravomocí samosprávy v Oblasti C“.

Unie se tak nepokrytě snaží jednostranně změnit situaci v terénu, zatímco plamenně odsuzuje izraelskou výstavbu osad a hrozí kvůli ní Izraeli sankcemi.

Evropské domky s vlajkami a samolepkami Unie, určenými k odrazení izraelských úřadů od likvidace staveb, lze nalézt na 17 místech Západního břehu.

Čtěte také

Otázky vzbuzuje i chování evropského stavebního dozoru – na jedné fotografii je vidět muže v uniformě s logem Unie, který s kamenem v ruce hrozí izraelským vojákům.

Podle ředitele Regavim Ariho Briggse Evropská unie nezákonně zabírá státní půdu s politickým cílem podkopat izraelské nároky na Oblast C a pomoci Palestincům ji zabrat.

Podle terénního koordinátora Regavim Ovada Arada se objevuje několik nových domků každý týden a nejvíc jich přibývá o židovských svátcích, kdy v oblasti nejsou izraelští inspektoři.

Výstavba není náhodná – domky například rostou ve strategickém koridoru podél silnice z Jeruzaléma k Mrtvému moři; pokud by patřil Palestincům, zablokoval by Izraeli přístup k východním hranicím a spojil území, kde je Nábulus, Ramalláh a Jericho, s jižní oblastí Betléma a Hebronu.

V Oblasti C se nachází většina izraelských osad a Izrael si ji chce v konečné mírové dohodě ponechat a nabídnout za ni Palestincům jinou půdu, ale komu nakonec připadne, musí určit společná dohoda.

Čtěte také

Evropská unie, která tvrdí, že je v konfliktu nestranná, však aktivně pomáhá samosprávě jednání obejít a území jí zajistit.

Případu se hned ujali dva europoslanci z Británie a Německa, kteří podali stížnost výboru zahraničních vztahů Evropského parlamentu a hodlají věc důkladně vyšetřit.

Zapojil se i mezinárodní právník Alan Baker, jenž se podílel na textu dohod z Osla. Podle něj je chování Unie jednoznačně protizákonné a Evropa si nemůže vybírat, co bude v dohodách respektovat, a co ne.

Evropská unie financuje nezákonné stavební projekty na Západním břehu Jordánu a buduje bez povolení domy na Izraelem spravovaném území

Dohody výslovně stanoví, že veškerou výstavbu v Oblasti C musí schválit Izrael, a stejné stavební předpisy ostatně platí v celém světě, včetně Evropy. Přesto Unie odsuzuje izraelské bourání domů Palestinců, kteří si je postavili bez povolení.

Regavim už v roce 2008 podala stížnost k izraelskému Nejvyššímu soudu a požadovala odstranění nezákonných evropských domů. Soud ale rozhodl, že stát musí nejprve jejich obyvatelům najít náhradní bydlení.

V domcích žijí většinou beduíni a Izrael pro ně naplánoval celé nové město severně od Jericha. Samospráva a Evropská unie se však proti tomuto záměru ostře postavily.

Izraelská reakce na evropskou nezákonnou výstavbu přišla rychle. Premiér Binjamin Netanjahu vydal v pátek příkaz, aby byly všechny nepovolené domy na Západním břehu strženy.

autor: gzb
Spustit audio