Gita Zbavitelová: Bombardoval Izrael sklad chemických zbraní v Sýrii?

29. duben 2013

Izrael možná o víkendu zaútočil na syrský sklad chemických zbraní u Damašku. Jako vždy jde pouze o neověřitelnou zprávu, protože izraelská vláda podobné informace zásadně nekomentuje.

Mohla s tím souviset jedna událost z minulého týdne. Ředitel Výzkumné a analytické sekce izraelského Ředitelství vojenské rozvědky Itaj Brun řekl na bezpečnostní konferenci v Tel Avivu, že vojáci syrského prezidenta Bašára Asada užili opakovaně proti civilistům sarin, zejména 19. března u Aleppa. Jeho experti k tomuto závěru dospěli na základě analýz fotografií a záběrů obětí útoku a podle velikosti jejich zornic a pěny u úst.

Výrok očividně zaskočil především Spojené státy. Prezident Barack Obama nedávno Asada varoval, že užití chemických zbraní představuje „rudou čáru“, tedy že jestli je syrský režim použije, bude to signál k americké vojenské intervenci.

Itajův výrok mohl být testovací balonek, protože bez povolení náčelníka vojenské rozvědky ho Itaj vyřknout na veřejnosti nemohl. Test byl úspěšný – ukázalo se, že Američané víc mluví, než konají. Po úvodních vytáčkách, že „nejprve je třeba najít přesvědčivé důkazy“, sice Washington nakonec souhlasil, že chemické zbraně v Sýrii užity byly, ale dodnes trvá na tom, že „důkazy musí být jednoznačné“. Bílý dům dokonce řekl, že zpráva o užití chemických zbraní „nemusí nutně vyvolat reakci“.

Boje mezi syrskou armádou a povstalci se však mezitím nebezpečně přiblížily ke Středisku vědeckých studií a výzkumu ve čtvrti Barzí v Damašku, které je považováno za sklad chemických zbraní. Izraelský deník Maariv o víkendu uvedl, že na středisko v sobotu brzy ráno zaútočily izraelské letouny. Citoval povstaleckou Svobodnou syrskou armádu, která letadla spatřila a také nafilmovala výbuch skladiště. Podle svědků letouny přeletěly nad palácem Bašára Asada a syrská protivzdušná obrana je bez úspěchu ostřelovala. Všechny útočící stroje, jejichž počet není znám, odletěly bez jediného škrábnutí.

K podobnému útoku došlo v lednu, kdy Izrael v Sýrii zlikvidoval konvoj vyspělých ruských zbraní včetně střel země-vzduch na cestě do Libanonu, tedy k teroristickému hnutí Hizballáh. Syrský režim tehdy tvrdil, že cílem útoku nebyl konvoj, ale továrna na chemické zbraně v Džamráji u Damašku a že zahynuli dva lidé. Izrael ani tuto zprávu nekomentoval, ale ministr obrany Moše Jaalon, který nastoupil do funkce teprve nedávno, minulý týden potvrdil, že Izrael v lednu bombardoval syrský zbrojní konvoj. Zdůraznil, že pro Izrael představuje „rudou čáru“ nebezpečí, že by nekonvenční či vyspělé zbraně padly do rukou Hizballáhu a teroristů. Takový případ by byl i sobotní útok, protože v řadách syrských povstalců u Damašku bojují členové Hizballáhu, al-Káidy a džihádisté.

Izraelský premiér Binjamin Netanjahu svolal v neděli bezpečnostní kabinet a nařídil všem ministrům, aby o Sýrii vůbec nemluvili. Maariv v neděli večer syrský útok potvrdil a citoval nejmenovaný vojenský zdroj, který mu řekl, že izraelské letouny přeletěly Asadův palác a bombardovaly výzkumné středisko, které označil za „hlavní štáb zvláštní jednotky chemických zbraní“.

Izrael Sýrii bedlivě sleduje nejen z Golanských výšin, odkud občas opětuje palbu, která izraelské území zasáhne. Francouzský list Figaro nedávno napsal, že Jordánsko otevřelo dva vzdušné koridory izraelským bezpilotním letounům, které v Sýrii monitorují vývoj občanské války. Podle vojenských zdrojů deníku létají letadla v noci, jsou obtížně zachytitelná radary, jsou ozbrojená a mohou zasáhnout kterýkoli cíl v Sýrii. Izrael ani Jordánsko zprávu nepotvrdily.

Jestli k útoku skutečně došlo, Izrael o něm možná Američany informoval. Na jejich sliby se ale zřejmě nespoléhá. U případného útoku na íránské jaderné továrny to jistě nebude jinak.

autor: gzb
Spustit audio