Gita Zbavitelová: Arabské země odmítly Trumpův blízkovýchodní mírový plán. Ale smýšlejí jinak

3. únor 2020

Dvaadvacetičlenná Liga arabských států v sobotu jednomyslně odmítla Trumpův mírový návrh řešení izraelsko-palestinského konfliktu, protože „nesplňuje ani minimum palestinských požadavků“.

A prohlásila, že s americkou vládou nebude spolupracovat na jeho realizaci.

Čtěte také

Americký plán, který Donald Trump zveřejnil, podle očekávání odsoudili a zavrhli i představitelé palestinské samosprávy. Její předseda Mahmúd Abbás na zasedání Arabské ligy také na protest opět oznámil přerušení veškeré bezpečnostní spolupráce s Izraelci. Jako vždy ji ale nepřerušil, protože dobře ví, že by z obav před pučem Hamásu nemohl vyjít ani na ulici.

180stránkový návrh Trumpových poradců a zetě Jareda Kushnera je z palestinského hlediska skutečně nepřijatelný. Dává Palestincům jen asi 70 % Západního břehu, spojeného tunelem s pásmem Gazy. Převážnou většinu židovských osad začleňuje do Izraele, kterému slibuje i Jeruzalém jako metropoli, zatímco Palestinci mají tu svou vyhlásit na jeho východním předměstí.

Palestina má být navíc demilitarizovaným státem a palestinští uprchlíci se budou smět usadit jen v určitém množství pouze v ní místo v Izraeli. A to vše výhradně pod podmínkou, že samospráva přestane podněcovat k násilí a vyplácet renty vězněným vrahům a odzbrojí teroristy v Gaze, ale to dodnes nedokázala. Návrh však Palestincům nabízí suverenitu, souvislý stát propojený mosty a tunely, 50 miliard dolarů hospodářské pomoci a propuštění Palestinců vězněných v Izraeli kromě vrahů.

Příležitost promarnit příležitost

Izraeli jde skoro ve všem na ruku – kromě Jeruzaléma má získat i většinu židovských osad a právo ovládat hranice, bezpečnost a vzdušný prostor Palestiny. Chrámovou horu má dál spravovat Jordánsko, ale na rozdíl od současného stavu se tam mají smět modlit věřící všech náboženství.

Čtěte také

Abbás proto hledal podporu u arabských spojenců a dostal ji. Mimo Arabskou ligu však Arabové jednotní nejsou. Jen Katar a Jordánsko poznamenaly, že každé řešení konfliktu musí zohlednit zásadní palestinské požadavky, ale Trumpův návrh nezavrhly. Omán, Bahrajn, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Maroko jej v první reakci označily za vítanou iniciativu.

Káhira ocenila „trvalé americké úsilí o řešení konfliktu“ a vybídla Palestince, aby si plán pečlivě prostudovali. Saúdská Arábie podpořila obnovu izraelsko-palestinských jednání a stejně jako Bahrajn, Omán a Maroko vyjádřila Američanům uznání za snahu. Spojené arabské emiráty návrh nazvaly „významným výchozím bodem“ a jejich státní tajemník pro zahraničí Anwár Gargaš přiznal, že dosavadní podpora Palestinců k žádnému řešení nevedla a je třeba zaujmout konstruktivnější postoj.

Podle neoficiálních arabských zdrojů nebyly arabské země jednotné ani na zasedání Arabské ligy, i když ruku pro závěrečné prohlášení zvedly. Řada jich údajně soudí, že mírový návrh „obsahuje i pozitivní prvky“, o kterých by se mělo jednat, a ne celý plán šmahem odmítnout. Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Abdulláh bin Zajd al-Nahján dokonce na Twitteru poukázal na komentář v New York Times, kde jeho autor Palestince varuje, že každé jejich odmítnutí nějakého plánu má za následek horší nabídku v budoucnosti.

Čtěte také

Příčinou nesmělé vstřícnosti arabských zemí je především snaha neznepřátelit si Trumpa, se kterým mají dobré a výhodné vztahy. V posledních letech se ale také víc sblížily s Izraelem kvůli společnému nepříteli Íránu. A v neposlední řadě má už spousta z nich dost palestinské umíněnosti a věčných žádostí o peníze. Řešení palestinského problému už pro ně není prioritou.

Palestinci odmítli každý mírový plán – po rozdělení Palestiny na arabský a židovský stát v roce 1947 i návrh z Camp Davidu v roce 2000, který jim nabízel část Jeruzaléma a Chrámové hory. Mahmúd Abbás nepřijal ani velkorysou nabídku izraelského premiéra Ehuda Olmerta z roku 2008, která zahrnovala rozdělení Jeruzaléma a prakticky 100 % Západního břehu s územními výměnami. Palestinci nikdy neudělali jediný ústupek.

Americký plán je však nerealistický. Víc než cokoli jiného je snahou o posílení Donalda Trumpa před impeachmentem a prezidentskými volbami a Netanjahua před třetími předčasnými volbami v Izraeli začátkem března.

Gita Zbavitelová

Místo zvážení amerického návrhu a zamyšlení nad výzvou Jareda Kushnera, aby Palestinci navrhli vlastní představu hranic svého státu, teď Mahmúd Abbás hodlá hledat podporu u 57členné Organizace islámské spolupráce, u afrických zemí a Rady bezpečnosti OSN, i když tam budou každou odmítavou rezoluci vetovat Američané.

Nic z toho, stejně jako bojkot jednání s Izraelem i Washingtonem, neústupnost a mezinárodní žaloby, ale Palestincům samostatný stát nepřinese. Jak kdysi řekl izraelský politik Aba Eban, Palestinci „nikdy nepromarní příležitost promarnit příležitost“.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio