Gita Zbavitelová: Americké superzbraně na Blízký východ – poselství pro Írán

23. duben 2013

Po návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy a ministra zahraničí Johna Kerryho přijel do Izraele poprvé i ministr obrany Chuck Hagel, který bude odtud pokračovat do Jordánska, Saúdské Arábie, Egypta a Spojených arabských emirátů. Je už třetím nejvyšším americkým představitelem, který přijel Izrael ujistit o odhodlání Washingtonu bránit jeho bezpečnost, a velmi konkrétně – Hagel v pondělí se svým izraelským protějškem Moše Jaalonem finalizoval významnou dohodu o prodeji amerických zbraní.

Ta je součástí širšího strategického plánu vojensky posílit spojence v regionu a je označována za jeden z nejkomplexněji a nejpečlivěji vyvážených amerických zbrojních balíčků. Izrael, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty koupí poprvé v historii nejmodernější zbraně, které Spojené státy ještě nikdy do zahraničí neprodaly. Balíček má hodnotu 10 miliard dolarů.

Izrael získá především zbraně, které mu umožní útoky na vzdálené cíle – až šest letounů V-22 Osprey, vyspělé radary pro bojové stíhačky a protiradiolokační řízené střely. V-22 Osprey v ceně 70 milionů dolarů za kus je konvertoplán s překlopnými rotory, který dokáže startovat a přistávat jako vrtulník, ale dosahuje rychlosti turbovrtulového letadla. Uveze 24 mužů a devět tun nákladu až do vzdálenosti 4.000 kilometrů bez nutnosti doplnit palivo. Tyto stroje byly zatím součástí výzbroje výhradně amerického letectva a námořní pěchoty. Také tankovací letouny KC-135 dosud Amerika Izraeli prodat odmítala. Změna politiky naznačuje, že Washington připouští izraelský úder na íránská jaderná zařízení. Letouny KC-135 budou vítaným doplňkem izraelských tankovacích modifikovaných Boeingů 707.

Cílem amerického zbrojního balíčku je udržet bojeschopnost Izraele i jeho vojenskou nadřazenost v oblasti vůči novým hrozbám, které představuje Sýrie a její chemické zbraně, terorismus na Sinaji a zejména jaderný Írán. Na koupi budou zčásti použity finanční prostředky americké vojenské pomoci Izraeli, která letos činí tři miliardy dolarů.

Spojené arabské emiráty kupují 25 stíhaček F-16 Desert Falcon v hodnotě skoro pěti miliard dolarů a vyspělé řízené střely. O ty stojí i Saúdská Arábie, která už v roce 2010 koupila 84 amerických stíhaček F-15.

Dohodu o izraelském nákupu už rok chystali předchůdci současných ministrů obrany Leon Panetta a Ehud Barak. Podle New York Times je zbrojní balíček pečlivě strukturovaný, aby nemohl být považován za americkou podporu izraelskému útoku na Írán, ale izraelská média ho jednoznačně interpretují právě takto.

Podle Hagela je prodej nejmodernějších zbraní Izraeli, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům „jasným signálem pro Írán“. Ten na nedávných jednáních s šesti velmocemi v Kazachstánu opět neprojevil ochotu zastavit svůj jaderný program, a dokonce jej vystupňoval. Obama však stále dává šanci diplomacii. Výmluvným prodejem zbraní ale Íránu naznačuje, že Izraeli ve vojenském úderu bránit nebude a minimálně do určité míry mu i pomůže.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.