Genetický mechanismus irského hladomoru

7. únor 2013
Monitor

Vědci objevili molekulární mechanismus, kterým plíseň bramborová vyvolala velký hladomor v Irsku.

Mezi plísněmi rodu Phytophthora je mnoho významných zemědělských patogenů. Snad nejznámější je plíseň bramborová, která v 19. století způsobila velký irský hladomor. Během něj zemřelo na podvýživu až 1,5 milionu lidí, další 2 miliony z Irska emigrovaly. Plísně Phytophthora páchají značné škody i dnes. Vědci z Kalifornské univerzity v Riverside nyní zjistili překvapivou věc: plíseň bramborová je prvním známým eukaryotickým patogenem, který sabotuje imunitní systém svého hostitele pomocí takzvané RNA interference.

Plíseň produkuje malé molekuly proteinů, které vědci nazývají efektory. Ty pak v hostitelských buňkách blokují mechanismus RNA interference, kterým buňka tlumí aktivitu určitých genů. Zásah do něj oslabí imunitní systém a plíseň se tak může snadno šířit. Podobný mechanismus byl zatím známý pouze od virů a bakterií.

Zdroj: ScienceDaily, Nature Genetics

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.