Generální konzul v Istanbulu: Změníme doporučení pro Turecko

13. leden 2016

Devět mrtvých Němců a jednoho Peruánce, k tomu dalších 15 zraněných si vyžádal včerejší sebevražedný teroristický útok v evropské části Instanbulu. Přihlásil se k němu Islámský stát.

Podle generálního konzula ČR v Istanbulu Petra Mareše hlavním tématem v tureckých médiích i diskuzích na sociálních sítích jsou obavy, jak se útok projeví na cestovním ruchu.


Apeluji na naše občany, kteří se pohybují po Turecku, aby se zaregistrovali v systému DROZD, který je k dispozici na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

„Všechny země EU i NATO budou muset změnit doporučení týkající se pohybu osob v Turecku, především Istanbulu. To se nemůže nepromítnout do rozhodnutí lidí, zda Istanbul navštívit, nebo ne,“ je přesvědčen Mareš.

S tím souhlasí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen. Rozhodující pro tureckou ekonomiku ovšem bude, zda se budou útoky opakovat.

„Víme ze zkušenosti, že lidská mentalita dokáže na ojedinělou událost rychle zapomenout. Pakliže se z toho stává pravidlo, má to vážné důsledky pro cestovní ruch,“ říká Kovanda.

Teroristé záměrně zaútočili v oblíbeném Istanbulu, navíc na turisty, protože vědí, že turistický ruch je pro Turecko zásadní. Výnosy z cestovního ruchu tvoří 4% tamní ekonomiky.

„To je pro teroristy velmi lákavé, protože s oslabením ekonomiky narůstá sociální napětí, nezaměstnanost, což jim přihrává další stoupence,“ uzavírá Kovanda.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio