Generál Petr Pavel: Vojenská intervence do Sýrie není řešení

23. březen 2016

My se stále snažíme prioritizovat hrozby a ono se těžko řekne, která je pro nás vážnější, která je pro nás bezprostřednější. NATO oficiálně v současné době definuje dvě hlavní hrozby – jednu z východu prezentovanou Ruskem a jeho současnou politikou – a na jihu extrémismus a terorismus, dnes především personifikovaný Islámským státem. To říká v úvodu rozhovoru host Interview Plus, předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel.

V době včerejších bruselských útoků probíhalo důležité a dlouhodobě plánované jednání NATO, útoky v Bruselu ho nepřerušily: „My jsme se tomu tématu samozřejmě věnovali, ale život musí jít dál, a práce musí pokračovat. Aliance není v pozici, že by na individuální teroristický útok musela reagovat svými prostředky. Aliance je především obranné uskupení proti vojenské hrozbě a jednotlivý teroristický útok, jakkoli hrozný pokud jde o oběti na životech, nepředstavuje vojenské ohrožení státu,“ říká generál Petr Pavel.

 
Petr:Hrozba z Ruska je spíše potencionální

NATO vidí dvě hlavní hrozby: z východu je to Rusko a z jihu terorismus personifikovaný Islámským státem. Která je závažnější, vysvětluje v Interview Plus předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel: http://rozhl.as/n8.

Zveřejnil(a) Český rozhlas Plus dne 23. březen 2016

Terorismus v Evropě je problém. Bráníme se. Ale jaké by měly být aktivní kroky?

„Dlouhodobě se věnujeme obecně v Evropě symptomům, než bychom se věnovali příčinám. Má to své opodstatnění – symptomům se můžeme věnovat hned, ale příčiny vyžaduji dlouhodobější přístup, komplexnější a také mnohem nákladnější,“ říká generál Pavel.

Podle něj je jedním z problémů mezi NATO a EU rozdílný pohled na členství Kypru v Unii, což považuje za institucionální problém, který ve výsledku znamená celkově horší komunikaci mezi oběma stranami.

„Nechci být cynikem, abych řekl, že musíme ještě asi vydržet několik dalších teroristických útoků, než se tomu začneme věnovat velice detailně – ale pravda je taková, že přes veškerá opatření, která byla přijata ve vztahu k posílení bezpečnostních zpravodajských služeb, ke sdílení informací, tak na poli opatření k řešení těch příčin jsme toho zatím moc neudělali,“ říká Pavel.

Petr Pavel

Podle generála Pavla je třeba, aby Evropa přijala ucelenou strategii a začala řešit problémy jednotlivých zemí, které jsou například potencionální základnou pro teroristy nebo jsou ohrožovány migrační krizí.


„Rozhodně není možné, abychom věřili tomu, že se nám podaří zadržet ten problém tam, kde je dnes prostě tím, že oplotíme Evropu a budeme doufat, že ten problém se tam tím nějak časem vyřeší sám. Problém se časem nevyřeší a bude se jen zhoršovat. Zabránit pronikání teroristů do Evropy je nemožné.“

„Pozemní intervence do Sýrie není na pořadu dne,“ zní odpověď na otázku, zda se po útocích plánuje vojenská akce. Vstup pozemních jednotek do Sýrie by podle generála Pavla byl vnímán nejen Sýrií ale také Ruskem jako nezvaná intervence, která by tzv. přilila olej do ohně a nepomohla situaci řešit.

„V současné době vojenská intervence do Sýrie není řešení,“ opakuje s tím, že důležitější je podle generála Pavla zahájení politického procesu k urovnání situace jinými než vojenskými prostředky. Mělo by se podařit dosáhnout pokroku na úrovni režim vs. opozice. „Problémy se tam natolik prolínají, že je nelze řešit jedním souborem opatření, protože každý ten problém vyžaduje jiné opatření.“

Muslimské bratrstvo

„Já jsem už kdysi řekl, že pro toto tvrzení v hodnocení, která jsem měl možnost vidět a která jsou k dispozici obecně v Alianci, není žádná konkrétní podpora,“ odpovídá Pavel na otázkou spojenou s tvrzením, které pronesl Miloš Zeman v Interview Plus v lednu. S přílivem uprchlíků se podle něj mohli dostat do Evropy jednotlivci, kteří mají teroristický výcvik v rámci doby, než docházelo k regulaci příchodu uprchlíků a větším bezpečnostním kontrolám. Souhlasí s tím, že migrační vlna je bezpečnostním ohrožením, zvlášť ve větším měřítku.

Pavel vidí selhání v nízkém posilování vnějších hranice schengenského prostoru. „Myslím si, že tempo, jakým tu chybu teď napravujeme, stále neodpovídá tempu migrační vlny.“

Potencionální hrozba Ruska

"Rusko je velice složitý stát ke studiu a k pochopení. Prezident Putin se v posledních dvou dekádách nijak netajil tím, že Rusko považuje rozpad Varšavské smlouvy a Sovětského svazu za největší historickou chybu minulého století."

V čem přesně vidí generál Petr Pavel potenciální hrozbu ze strany Ruska? A jakým způsobem vnímá současnou ruskou politiku? To se dozvíte při poslechu celého rozhovoru v pořadu Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio