Garri Kasparov: Změnit režim v Rusku může jen násilné povstání

6. březen 2015

Rusko nemá naději zbavit se brutální diktatury prezidenta Vladimira Putina a nastolit mírnější režim, jaký mělo dokonce ještě před 10 lety.

Po vraždě opozičního předáka Borise Němcova prakticky přímo u Kremlu to řekl opoziční představitel a bývalý šachový velmistr Garri Kasparov v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Žádný pokojný politický přechod podle něj v současné době nepřichází v úvahu, ačkoli Němcov v něco takového stále doufal. Podle Kasparova by změnu mohlo přinést jen násilné masové povstání.

Kasparov dnes žije ve Spojených státech, kam před ruskými poměry utekl.

Bývalý šachový přeborník je přesvědčen, že Němcovovu vraždu zosnoval Kreml, aby varoval protiputinovské aktivisty. Chtěl jim dát najevo, že nebude marnit čas nějakým trestním stíháním a předstíráním, že dodržuje zákony, ale rovnou je zlikviduje.

Čtěte také

Kasparov přiznal, že v Americe nemá osobní stráž, ale ohrožen na životě se necítí, dokud je mimo Rusko.

Do Moskvy se vrátit nehodlá, protože by to byla „cesta bez zpáteční jízdenky“.

Na dotaz, zda má nějakou politickou strategii, odpověděl záporně a dodal, že politika není šachová hra – v šachu existují pravidla, ale v politice ne.

Ani aktivisté v Moskvě nemají možnost manévrovat. „Jakou strategii můžete mít, když vám hrozí smrt?“ uzavřel Garri Kasparov svůj rozhovor pro agenturu Reuters.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.