Gajdůšková: Snažili jsme se dojednat nějakou společensky přijatelnou dohodu s církvemi

26. březen 2014

Čtvrt roku jednala expertní komise o revizi církevních restitucí. Vládní ČSSD a hnutí ANO jednaly se zástupci církví například o snížení finanční části restitucí o 13 miliard korun.To církve odmítly a expertní komise pak na jejich popud ukončila svoji činnost.

"My jsme se snažili dojednat nějakou společensky přijatelnou dohodu s církvemi," řekla k tomu v Ranním Plusu místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, která vedla vyjednávací tým.

Politička nesouhlasí s tím, že by se nic nepodařilo dojednat. Například se obě strany dohodly, že církve budou respektovat změnu zákona o církvích, který zakotví povinnost zveřejňování účetních závěrek a výročních zpráv.

V oblasti transparentnosti církve návrhly možnosti auditu církevních subjektů s vyšším obratem, dodal Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference a jeden ze zástupců církví v jednáních s vládní komisí.

"Kde jsme společnou řeč nenašli, je otázka nespravedlnosti výpočtu náhrad. Materiály, které jsme od sociální demokracie a potažmo potom od hnutí ANO získali, jsme považovali za nevypovídající důvody, které bychom byli schopní přijmout," zdůraznil Holub.

Vyzval zároveň k jednání na vládní úrovni o spolupráci církví a státu.

"Mě mrzí, že církve nereflektují atmosféru ve společnosti, to, co o tom říkají občané, občané, kteří se hlásí k církvím, věřící občané, že tak, jak to bylo uděláno je neakceptovatelné. Je tam silné volání veřejnosti, aby věci vypadaly jinak. My jsme těmi našimi požadavky nabídli církvím možnost dosáhnout jakéhosi celospolečenského konsensu," konstatovala 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Podle nejnovějších informací chce premiér Bohuslav Sobotka pokračovat ve vyjednávání o úpravě církevních restitucí. Měl by vzniknout speciální vládní tým. Třetí koaliční partner KDU-ČSL ale nevidí pro jeho vznik důvod.

Náboženství: Církevní restituce

autoři: mvo , rkr
Spustit audio