Gabal: V Iráku musíme pomoci s politickou rekonstrukcí. Rusko situaci v Sýrii „rozmlátilo”

22. březen 2017

Boj proti teroristické organizaci Islámský stát bude dnes a zítra hlavním tématem setkání 68 ministrů zahraničí ve Washingtonu. Schůzku pořádá šéf americké diplomacie Rex Tillerson. Za Českou republiku se zasedání Globální koalice proti ISIL zúčastní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Do hlavního města USA jede s příslibem v přepočtu 25 milionů korun, které Česko zřejmě přidá na rekonstrukci Iráku. „Milion dolarů je sice relativně viditelná částka, ale my bychom tam měli dosáhnout daleko víc z hlediska politického uspořádání,” říká poslanec Ivan Gabal.

Částku jeden milion dolarů musí tento týden schválit vláda. Jednání se zúčastní generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který se už setkal s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem a dalšími představiteli americké administrativy.


Pakliže nechceme mít na svém území tisíce migrantů, a my nechceme, tak musíme podpořit Irák v jeho stabilizaci. To děláme dobře.Jaroslav Foldyna

Milion dolarů a letouny

Poslanci Jaroslav Foldyna z ČSSD, člen sněmovního zahraničního výboru a Ivan Gabal z KDU-ČSL, který je místopředsedou sněmovního výboru pro obranu a člen výboru pro bezpečnost, se shodují v tom, že je Česká republika významným hráčem na poli boje proti Islámskému státu. V Iráku působí čeští vojenští specialisté, Česká republika tam dodává munici. Je to dostatečné zapojení?

„Dodáváme tam nejen munici, ale i letouny, cvičíme jak policisty, tak jejich piloty. Angažujeme se v obnově zdravotnických zařízení. Pan ministr přijíždí s nabídkou daru jednoho milionu dolarů. Já považuju tuto činnost za velmi významnou, jsme přece jen desetimilionová země ve střední Evropě. Pakliže nechceme mít na svém území tisíce migrantů, a my nechceme, tak musíme podpořit Irák v jeho stabilizaci. To děláme dobře,” odpovídá Foldyna.

„Vždycky je možné udělat víc. Minulý rok jsem uvažoval o tom, zda by nebylo rozumné zapojit, jako řada našich spojenců, přímo naše piloty a letouny. Už se ale blíží porážka Islámského státu v Iráku, takže souhlasím s tím, že bychom se měli zaměřit na rekonstrukci, budoucnost a vyvedení Iráku z celé oblasti katastrofálního rozkladu. To je to, co teď začíná. Politicky, hospodářsky a technologicky můžeme udělat v této oblasti daleko víc. Milion dolarů je sice relativně viditelná částka, ale my bychom tam měli dosáhnout daleko víc z hlediska politického uspořádání,” myslí si Gabal.

Speciál Martina Veselovského o rasismu a menšinách, Jaroslav Foldyna

„Rusové Sýrii rozmlátili”

Podle CNN se bude Trumpův tajný plán boje proti takzvanému Islámskému státu hodně podobat plánům Baracka Obamy. „Pro nás je důležité, že do Spojených států v brzké době pojede pan prezident. Vytváříme novou éru vzájemných vztahů, mění se americká politika. Nedomnívám se, že dojde k zásadním obratům zahraničně-politické orientace USA,” říká Foldyna.


Irák vypadá, že je vojensky a ve vztahu k Islámskému státu z nejhoršího venku, že dokáže dostat věci pod kontrolu. Američané tam sehráli rozhodující roli.Ivan Gabal

Schůzky ministrů zahraničí v USA se údajně nebude účastnit ministr Ruské federace Sergej Lavrov. Není to chyba? „Máte pravdu, nicméně se ukazuje, že situace a vývoj v Iráku, kam se Američané vrátili a opravdu hodně vojensky pomohli, se vyvíjí nepoměrně lepším směrem než situace v Sýrii, kde tu situaci Rusové úplně rozmlátili. Vypadá to spíš na rozdělení Sýrie, tak jak jsme se obávali. Přítomnost speciálních ruských sil v Libyi je nebezpečím pro další vývoj. Irák vypadá, že je vojensky a ve vztahu k Islámskému státu z nejhoršího venku, že dokáže dostat věci pod kontrolu. Američané tam sehráli rozhodující roli. Teď je na Evropě, aby začala politickou, institucionální a hospodářskou rekonstrukci,” odpovídá Gabal.

„Ruské výsledky motivovaly Spojené státy k většímu úsilí. Neřekl bych, že je to takto kontroverzní, obě mocnosti sehrály důležitou roli v likvidaci největšího zla, Islámského státu. Nemyslím si, že v tom Rusko hrálo negativní roli, ba naopak, stalo se motorem toho, že západní koalice ještě víc přitvrdila. Výsledky jsou tady,” myslí si Foldyna.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.