Fyziolog prof. Richard Rokyta o chronické bolesti, jejích příčinách a léčbě

17. srpen 2015

Bolest jako přízrak i příznak

„V průměru trpí bolestí třicet procent populace. V Americe je to dokonce od deseti do padesáti procent, což znamená, že se jedná o každého druhého člověka. A jelikož špatný životní styl vede k bolestem, toto číslo neustále narůstá…," přiznává v jednom z rozhovorů fyziolog prof. Richard Rokyta, host středečního Studia Leonardo.

Jak cítíme bolest? Kdy se bolest mění v chronickou a z jakých důvodů? Jak se liší vnímání bolesti u mužů a žen? A proč se tak často snažíme bolest utišit, aniž bychom hledali její příčinu?

Prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc. je český fyziolog. Od roku 1982 pracoval jako odborný asistent Ústavu patologické fyziologie LF UK v Plzni a o osm let později vedl katedru fyziologie na 3. lékařské fakultě UK v Praze. V roce 1991 získal titul profesora a do roku 2009 byl přednostou Ústavu normální, patologické a klinické fyziologie na Lékařské fakultě UK. Ve své praxi se zabývá bolestí, její diagnostikou a projekcí do mozkových struktur.

Pořad je reprízován.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.