Františkánům hrozí chudoba, kterou si rozhodně nevybrali dobrovolně

28. prosinec 2014

Františkánský řád, který je symbolem chudoby, se kvůli korupci mezi několika řeholníky octl před bankrotem. Píše o tom italský magazín Panorama.

Následovníci svatého Františka z Assisi, který před 800 lety rozdal rodinné jmění a zasvětil život chudobě a službě Bohu, přišli o desítky milionů eur na švýcarských účtech.

Řádu menších bratří, jak si františkáni oficiálně říkají, je zmrazil švýcarský soud kvůli podezření, že peníze šly z podivných řádových fondů do společností s vazbou na organizovaný zločin. Podle Panoramy konkrétně financovaly prodej zbraní a narkotik.

Představený řádu, bratr Michael Perry, napsal v dopise spolubratřím, že řád se octl v smrtící finanční krizi. „Důraz přitom kladu na slovo smrtící. Břemeno dluhu je obrovské,“ uvedla hlava řádu.

Čtěte také

Bratři, jimž byla svěřena péče o finanční prostředky řádu, podle něj podnikali velmi podezřelé finanční aktivity.

„Kontrolní mechanismy byly buď příliš slabé, anebo došlo k jejich vědomému prolomení,“ uvedl. Neblahou roli podle Perryho sehráli zejména nejmenovaní lidé, kteří neměli s řádem nic společného. Účetní knihy řádu nyní musejí zkoumat civilní úřady a vyšetřovatelé.

El Greco, Svatý František s Assisi přijímá stigmata, acc. no. 37.424

Podle Panoramy přitom právě františkánská chudoba inspirovala bývalého arcibiskupa z Buenos Aires Josepha Bergoglia, aby si loni zvolil papežské jméno František.

Od té doby je také chudoba jedním z hlavních motivů jeho pontifikátu, přičemž v úsilí o očistu se nezastavil ani před branami Vatikánu.

Bratr Perry pochází z amerického Indianapolisu a Řád menších bratří převzal teprve loni. Dosavadní představený františkánů, José Rodriguez Carballo, byl papežem Františkem pověřen vedením kongregace dohlížející na všechny katolické řády.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio