Na koncertech se odreagovávám od zbytečných zákonů, říkal František Nedvěd

19. červenec 2021

Františka Nedvěda si lidé pamatují spíše v hudebním tandemu se starším bratrem Janem než jako solitérního písničkáře. „Bratr se rozhodl, že začne užívat svého důchodu. Vypadá to, že už nebude zpívat, i když člověk nemá nikdy říkat nikdy,“ vysvětloval před dvěma lety, proč v už společně nekoncertují. František Nedvěd zemřel v neděli 18. července 2021 ve věku 73 let

„Napsali jsme dohromady jen šest sedm písniček, ne více,“ osvětloval v Osobnosti Plus z v květnu 2019 František Nedvěd rodinný vztah, který byl dlouhá desetiletí také pracovní.

„Bratrovi jsem nikdy nezáviděl, vždycky jsem ho obdivoval a necítil jsem se jako ten druhý. Na pódiu byl hlavní vedoucí, ale vše ostatní jsem zařizoval já. Když to člověk dělá s láskou, vše ostatní jde pryč,“ dodával s tím, že postupně zastoupil bratrovo místo Nedvědův mladší syn Vojtěch.

Neviděl jsem děti vyrůstat

Daň za úspěch ve světě českého country a folku spatřoval František Nedvěd v nedostatečném čase tráveném s dětmi, když byly malé.

Manželka si už na moje troubení zvykla, říká špičkový jazzový trumpetista Laco Déczi

Laco Déczi

Laco Déczi patří mezi špičkové světové trumpetisty. Usídlil se v New Yorku a do Česka a na Slovensko jezdí dvakrát ročně koncertovat. Hrát se ale učil jako chlapec v rodné vesnici Bernolákovo a později v hlavním městě Československa.

„V 70. letech, kdy se synové narodili, jsme už jeli naplno. Mívali jsme i 30 koncertů za měsíc. Neviděl jsem, jak děti vyrůstaly, jak začaly mluvit nebo chodit. To mně všechno unikalo až do roku 1986. Nevyčítám si to, jen toho lituji. Kdybych to mohl vrátit, neuhnul bych ani o milimetr. Hudba je pro mě na prvním místě. Je to můj život,“ konstatoval.

Demokracie to není

Jako vášnivý kuřák stál folkař striktně proti zákazu kouření v restauracích. „Kouřím rád a statečně, protože tím zvyšuji národní důchod. Od té doby, kdy se zakázalo kouřit v restauracích, nikam nechodím. Nebudu je podporovat a mám to našim představitelům za zlé. Je to omezení svobody a velká křivda,“ říkal.

Na koncertech se tím pádem odreagovávám například od zákonů, které jsou zbytečné. Místo řešení důležitých věcí se zakazuje kouření, politici už začínají i s alkoholem. Herny, ty člověk oželí. Veškeré požitky, které člověk měl, jsou zasaženy. To není svoboda a demokracie,“ tvrdil.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí . František Nedvěd hovořil mimo jiné o tom, proč si neužíval vyprodaný koncert na strahovském stadionu v roce 1996.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související