František Matoušek: Podle skutečnosti

26. listopad 2012

Boskovický rodák, pětačtyřicetiletý malíř František Matoušek, na sebe upozornil už někdy v polovině devadesátých let svými portréty z okruhu rodiny i popových a rockových hvězd, které vznikaly originální metodou párání džínoviny a následným dotvářením, tu v menší, jindy ve větší míře akrylovou malbou.

Portrét sice stále zůstává Matouškovým oblíbeným žánrem, ale své motivy postupně rozšířil i na krajinu a městské scenérie, ale také na interiéry, v nichž se stejně jako v krajině, odehrávají všední události rodinného života. Výtvarné zázemí, získal František Matoušek v letech 1993 až 1999 na Akademii výtvarných umění v Praze, kde studoval v ateliéru Jiřího Davida.

Se souborem autorových portrétních obrazů kombinovaných s velkoměstskou krajinou a s několika drobnými krajinami, z nichž některé vznikly nebo začaly vznikat letos v New Yorku, se můžeme seznámit na právě otevřená výstavě v Galerii Petr Novotný v Heřmanově ulici v Praze 7-Holešovicích. Výstava nese název „Podle skutečnosti“, a proto se Karel Oujezdský Františka Matouška zeptal, co pro něj osobně jako malíře skutečnost je a co ten název o jeho práci vypovídá.

Výstavu nových obrazů Františka Matouška nazvanou „Podle skutečnosti“ si můžete prohlédnout v Galerii Petr Novotný v Heřmanově ulici 35 v Praze 7-Holešovicích do 20. prosince. Otevřeno je pouze v úterý, středu a ve čtvrtek od 12 do 18 hodin.

Spustit audio