František Kinský: Představovat šlechtické rody poctivě a pravdivě je pro mne srdeční záležitost

8. září 2019

Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je opět po nějaké době František Kinský, potomek a pokračovatel slavného šlechtického rodu, ale také starosta Kostelce nad Orlicí zvolený za hnutí Iniciativa občanů. 

Rád vás znovu vidím, jaké bylo léto, jak jste si ho užil?
Tak léto budiž pochváleno, řekl bych, bylo krásně, všude se dobře dařilo, měli jsme krásnou předletní i letní sezónu u nás na zámku. Takže vše bylo, jak mělo být. Možná, že bych se tak trošičku pochlubil, protože jsme v létě měli koncert Dashi a Pajky Pajk Quintetu a přišlo 1150 návštěvníků. Povedlo se to.

Nemůžete nikdy vyhovět všem. Stačí, když lidé řeknou dobrý den, jsme rádi, že vás vidíme. I to je příjemné.
František Kinský, potomek slavného šlechtického rodu, starosta Kostelce nad Orlicí

Co všechno se povedlo ve městě, protože si vás teď dovolím oslovit jako starostu Kostelce nad Orlicí. Jaké bylo léto ve městě?
Léto ve městě bylo, zaplať pánbůh, klidné, což znamená žádný rozruch. Průběžně běží program postupných oprav ulic a podobných věcí. To, co se prostě děje v každém městě bez toho, aby to vzbudilo nějakou mimořádnou pozornost. Ale běda, kdyby se tomu tak nestalo. Takže připravujeme samozřejmě nějaké věci, které bychom chtěli ještě naplnit během našeho volebního období. Je velmi důležité, že jsme začali stavebně prozkoumávat důležitý kostelecký objekt, který se jmenuje Rabštejn, což je takové kulturní centrum Kostelce. A uvidíme, co bude dále. Navíc, velmi důležitá věc, příští víkend se odehrává kostelecké posvícení a současně s Festivalem Františka Ignáce Tůmy bude hrát hradecká filharmonie v pátek večer a druhý den je jarmark a celá řada kapel. Prostě zábava na náměstí. Věřím, že to bude na náměstí žít. A samozřejmě všechny zvu.

Čtěte také

Vy jste měl letos radost z vašich rodáků, z lidí, kteří žijí v Kostelci. Milan Hanyk, kostelecký rodák, který s velkým úspěchem a dosud nepřekonaným výsledkem dne 30. června tohoto roku zvítězil v 9. ročníku extrémního závodu 1000 Miles Adventure.
Ano, to jsou rodáci. On ujel tu strašlivou vzdálenost asi za šest dní. To je neuvěřitelný výkon, opravdu. Pak samozřejmě máme našeho Honzu Kopeckého, slavného automobilového závodníka, který zase vyhrál Barumku. To už pomalu musí být pro Zlíňáky úplné prokletí. Když on tam přijede, vždy vyhraje. Navíc je znovu mistrem republiky ve své třídě, takže to je úžasné. Máme pár slavných lidí, kteří dělají dobré jméno. A pak máme Miss Československo, Kláru Vavruškovou.

František Kinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ta by měla být brzy také naším hostem.
Budete mít hezčí výhled, to vám můžu říct už nyní.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Baví vás ještě pořád starostovat? Tuším od roku 2014 sedíte na radnici v křesle starosty. Je to tak?
Já sedím první rok druhého volebního období. Samozřejmě, kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedělal. Já to ale neberu jako práci, jsem už důchodce. Já už se musím prací jen bavit. Takže to je práce, která mě baví.

František Kinský

Stává se, že jdete po ulici a zastavují se s vámi kostelečtí a třeba vád chválí nebo naopak si na něco stěžují?
Úplně popravdě tak i tak. Ať děláte, co děláte, nemůžete nikdy vyhovět všem. Protože lidé se obyčejně na vás obrací s nějakou osobní starostí, která je trápí v nějaké části Kostelce. Tak řeknu ano, řeknu těm, kteří za to zodpovídají, aby se o to postarali. Ale současně někteří řeknou také, to se vám povedlo a tohle je v pořádku. Nebo stačí, že řeknou dobrý den, jsme rádi, že vás vidíme. I to je příjemné.

František Kinský

Česká televize teď odvysílala první díl nové, druhé série dokumentárního seriálu Modrá krev. Díval jste se také?
Já jsem se samozřejmě díval, i když musím říct, že jsem vždy poněkud nervózní sám ze sebe. Ale už bych měl být v klidu a už budu v klidu. Už vím, že to funguje a vypadá to tak, jak to má vypadat. Ti lidé jsou tam zobrazeni tak, jak mají. Čeká nás jich ještě sedm. Tu první rodinu bych mohl jmenovat, to bude příští čtvrtek zase premiéra ve 20 hodin a bude to o rodině Hildprandtů. Ti jsou z Blatné v jižních Čechách. A pak následují další. Tedy Mensdorffové a Hildprandtové, Lichtenštejnové, Podstadští, Vratislavové. Je jich celá řada, kdybych je měl všechny jmenovat a ještě všemi jmény, tak tady sedíme do oběda.

Vy jste v tom prvním díle zpovídal paní Eleonoru Dujkovou ze zámku Doudleby nad Orlicí. Byla to pro vás i srdeční záležitost?
Byla. Ono se to srdeční záležitostí opravdu stalo, protože my jsme spolu vedli rozhovor, který byl velmi milý a příjemný. A když jsme skončili, tak ona řekla, já bych se ještě chtěla rozloučit a já říkám samozřejmě, prosím. A ona řekla krásnou větu o tom, ať se tady máme dobře a že děkuje všem hodným Čechům. Nakonec zamávala a řekla, tak ahoj. A v tu dobu nikdo netušil, že ona tři týdny na to zemře. Takže ona to věděla. Proto požádala o to rozloučení. Pro mě byl tedy konec toho filmu obzvláště emotivní.

Čtěte také

Tak se těšíme na další díly. Ale pojďme také k vám na Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. Tam také také chystáte jistě spoustu věcí?
Musím říct, že máme bohatý podzim. V sobotu 21. září bude Food Festival, krásně se to rozbíhá. A potom přijde zase podzimní koncertní sezona, jako jsme měli jarní, kde hráli pan Hudeček, pan Stivín, pan Brabec. Teď 16. listopadu v předvečer slavného dne vystoupí Jiří Bárta, slavný český violoncellista a potom Pavel Šporcl bude hrát na Vánoce. A potom budeme mít Tříkrálový koncert, což bude slavný klavírista pan Ivo Kahánek. S Barocco sempre giovane bude hrát Mozartovy koncerty. Strašně se na to těším. Bude to krásné a opět všechny zvu.

Jakub Schmidt a František Kinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkujeme za pozvání do Kostelce nad Orlicí na Nový zámek i do města na akce. Já připomínám příští týden v pátek 13. září Hudební festival, o den později potom v sobotu posvícení. Ať se to všechno povede. Pane Kinský, děkuji za dnešní návštěvu.
Já vám moc děkuji za trpělivost i za to, že jste mě poslouchal a všichni ostatní také. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.