Francouzi vytáhnou proti polotovarům v restauracích

8. červen 2014

Vláda prezidenta Francoise Hollanda zahajuje kampaň proti vakuovanému balení rokfórových omáček a zmraženým delikatesám, které považuje bezmála za kulinářskou svatokrádež. Proti vaření ze zmrazených polotovarů v restauracích dokonce zasáhne zvláštní zákon, který vejde v platnost 14. července, tedy v den výročí pádu Bastily.

Nová legislativa mimo jiné zavede státní logo, které bude označovat restaurace, které připravují pokrmy tradiční cestou a zásadně neohřívají předpřipravené produkty. Značka fait maison neboli „domácí kuchyně“ bude umístěna také na menu vedle konkrétních jídel, které kuchaři udělají z čerstvých produktů.

Bývaly doby, kdy bylo ve Francii fait maison úplně všechno. „Stále více restaurací však využívá polotovary, a tak v Elysejském paláci pocítili, že je třeba udělat ve věcech pořádek,“ píší londýnské Timesy. Podle průzkumu Národní unie restaurací, kaváren a lahůdek dnes využívá polotovary až 31 procent šéfkuchařů.

Čtěte také

Zakladatel Francouzské kulinářské univerzity Alain Ducasse, který je držitelem tří michelinských hvězdiček, si však myslí, že reálné číslo se blíží až k pětasedmdesáti procentům. Relativně levná jídla se pak prodávají až desateronásobně dráž. Není divu, že loni francouzské fast-foody vydělaly v přepočtu 1,2 bilionu korun, což je poprvé v dějinách francouzského kulinářství víc než tradiční restaurace.

Typickým ukazatelem posunu ve stravovacích návycích je postoj Francouzů k McDonaldům. Před patnácti lety vedl farmář José Bové nevybíravou kampaň proti plánům otevřít restauraci se žlutými oblouky v jihofrancouzském Millau. „Minulý týden naopak obyvatelé městečka Saint Pol-sur-Ternoise poblíž Lille vyšli do ulic poté, co městský úřad zrušil plány na otevření pobočky McDonalda,“ končí Timesy.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio