Francouzi už zažili hodně. Poslední útok ale může ovlivnit volby, tvrdí exvelvyslanec

23. duben 2017

Ve Francii dnes o půlnoci oficiálně skončí kampaň před nedělním prvním kolem prezidentských voleb. Podle průzkumů jsou šance vyrovnané. Otázkou je, jak finále kampaně ovlivní včerejší střelba na policisty v centru Paříže, kvůli kterému kandidáti zrušili své mítinky v závěru kampaně.

„Útočník stojí za pozornost, jde o recidivistu, který už v minulosti těžce zranil dva policisty. Je to útok na bezpečnostní a ústavní systém Francie a lze očekávat, že to ovlivní náhled voličů na jednotlivé kandidáty,“ říká bývalý velvyslanec v Paříži Pavel Fischer.

Ovlivní útok voliče?

Fakt, že Francie hledá nového prezidenta během výjimečného stavu, je podle něho historická premiéra a vážná věc.

„Útok má velký symbolický význam. Třída Champs-Élysées není jen komerční zóna, ale i místo, které je co by kamenem dohodil od Elysejského paláce, sídla prezidenta. Francouzi už teroristických útoků za posledních několik desítek let zažili hodně, ale jejich rozhodování to může ovlivnit,“ dodává.

„Velká část lidí je nerozhodnutých, podle některých průzkumů až 30 %, a spousta také vůbec nechtěla jít k volbám. Ti všichni se nyní mohou nad svým postojem zamyslet,“ uvažuje Fischer. Téma bezpečnosti podle něho dosud nebylo klíčovým tématem voleb, tím byla spíše ekonomika, zaměstnanost a také výdaje na obranu.

Krajní na všechny strany


Le Penová nemá žádnou reálnou politiku. Je to člověk velmi obstrukční, já si nepamatuji, že by někdy přišla s něčím konstruktivním, co by přinášelo nějakou alternativu. Byť třeba krajní a nemainstreamovou.Pavel Telička

„Přerušení kampaně je asi to nejmenší. Do jisté míry se tím i zužuje prostor pro některé kandidáty, aby tento útok využili ke krajním prohlášením a populismu. Je zřejmé, že čin bude mít emocionální rozměr. A ten může mít negativní konotace, ale i naopak vést k semknutí a rezistenci,“ říká místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička.

„Francie je klíčovou zemí Evropské unie a upíná se k ní velká pozornost. Po nizozemských volbách přišla určitá úleva, ale vývoj ve Francii je rizikový. Le Penová je silná a s vysokou pravděpodobností vyhraje první kolo voleb. Říkáme o ní, že patří do krajní pravice, já si myslím, že je krajní napravo i nalevo,“ dodává europoslanec zvolený za hnutí ANO.

„Le Penová a levicový radikál Mélenchon jsou v řadě programových bodů skoro jako rodní bratři. Dnes ale žijeme v jiném světě, ve kterém nemá smysl přikládat na věci pravicové nebo levicové pravítko. Je důležité také připomenout, že ve Francii se hodně mluví o protekcionismu, uzavírání hranic a zavádění cel. A to už může mít velmi konkrétní dopady i na naše firmy nebo na fungování eurozóny. O tomto víkendu se rozhoduje o řadě věcí na dlouhou dobu dopředu,“ poznamenává Fischer.

Terorismus  se zkrátka pozval do kampaně jako „nezvaný host“
Spustit audio