Francouzi ukázali, že se nenechají zastrašit

Francie v neděli uctila památku obětí útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo. Na celonárodním shromáždění se jen v Paříži sešlo půl druhého milionu lidí. Manifestace se konaly také v dalších městech – nejen Francie.

Podle německého listu Die Welt to byla „působivá demonstrace, kterou chtěli Francouzi ukázat, že se nenechají zastrašit teroristy“.

Deník si všímá, že během hlavní pařížské demonstrace byla provolávána hesla, jako „Charlie, Charlie“. Nemáme strach, ukazovali tím Francouzi.

Jenže stačil pohled na střechy okolních budov plné ostřelovačů, aby bylo jasné, že tím účastníci demonstrace chtěli spíš dodat odvahu sobě samým.

Je víc než patrné, že Francie se bojí. A podle listu Die Welt začíná být také jasné, že nedělní demonstrace na podporu demokracie k její trvalé obraně nebudou stačit.

Čtěte také

Německý list Süddeutsche Zeitung pod dojmem těchto masových shromáždění podotýká:

„Ne, tato Francie se nikomu nepoddá. Žádnému násilí, nenávisti, ani strachu. Vždyť v neděli vyšly do ulic statisíce občanů. Francouzi tuto vzpomínku pojali s hrdostí.“

„Představitelé politické levice i pravice, židé i muslimové – ti všichni kráčeli ruku v ruce po pařížském bulváru, který nese Voltairovo jméno. To byla přehlídka republikánství v tom nejlepším slova smyslu,“ je přesvědčen německý list.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio