Francouzi se chystají k volebním urnám. Situace je nepředvídatelná a očekává se velké drama

Už za tři dny půjdou Francouzi k volebním urnám, aby vybrali dva finalisty, kteří se 7. května utkají o prezidentské křeslo. Bezprostředně před hlasováním je však situace nebývale nepřehledná. Uspět může prakticky každý ze čtyř relevantních uchazečů. Už proto, že jejich volební preference se neustále sbližují, uvádí agentura Reuters.

Nejaktuálnější průzkumy veřejného mínění navíc naznačují mírný pokles obliby dosavadních favoritů, centristy Emmanuela Macrona a předsedkyně ultrapravicové Národní fronty Marine Le Penové. Ta od začátku dubna ztratila na dvě a půl procenta, a teď by jí dalo hlas 22 a půl procenta voličů. Macron, stále ještě považovaný za mírného favorita, se podle průzkumů těší podpoře 23 procent občanů.

Tuto dvojici stále výrazněji dohánějí republikán François Fillon, který má podle průzkumů podporu 19,5 procenta, a matador krajní levice Jean-Luc Mélenchon. Právě jemu v posledních dnech vzrostly preference nejvýrazněji a nyní dosahují zhruba 19 procent.

Nic tedy není jasné, bude to drama do poslední chvíle - podotýká agentura Reuters. A upozorňuje na to, že i v předvečer voleb zůstávají miliony Francouzů nerozhodnuty, anebo se chystají volby ignorovat. Podle středečních anket by volební neúčast mohla dosáhnout až 24 procent.

autor: smi
Spustit audio