Fotoobrazy dělám na mobilu. To aby lidé měli pocit, že to taky zvládnou, říká digitální výtvarník Řehák

11. listopad 2021

„Začalo to úplně jednoduše, když jsem jednou potřeboval někomu z žertu na fotce vyměnit hlavičku u tělíčka a stále mi něco chybělo. Byl jsem z toho strašně nešťastný. Pak přišel den, který jsem si strašně přál. Tehdy jsem si mohl říct: Tak a teď už mohu všechno, co si vymyslím, a v tom telefonu to udělám,“ popisuje Roman Řehák, který je úspěšným umělcem v oblasti digitálního umění.

Roman Řehák, host Hovorů

Má za sebou řadu domácích i zahraničních výstav, jeho nezaměnitelné fotoobrazy jsou žádanou komoditou. Raritní totiž je, že ke své tvorbě používá výhradně mobilní telefon, byť s řadou grafických aplikací. 

„Jednu dobu jsem si odskočil od telefonu k tabletu, ale pak jsem si říkal, že tomu nechám tu originalitu. Aby lidé měli pocit, že to mohou dělat klidně taky,“ říká Řehák. 

Základem Řehákových digitálních obrazů, které tiskne na obří plátna, jsou kvalitní fotografie, často jiných autorů. Viditelně přidanou hodnotou je však vždy jeho snaha s pomocí grafiky vystihnout charakter portrétované osobnosti.

Vedle prvního snímku Miloše Formana už na mobilu vytvořil upravené portréty Jana Třísky, Marty Kubišové i agenta 007 Pierce Brosnana, jehož ozvučený portrét aktuálně vítá návštěvníky výstavy děl Alfonse Muchy v pražském Obecním domě. 

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiozáznamu, ptal se Vlastimil Ježek.

autor: Vlastimil Ježek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.