Fotograf Petr Jan Juračka: Dron musí být dobrý sluha, ne špatný pán

17. červenec 2018

Hydrobiolog, fotograf a pilot dronů Petr Jan Juračka se dívá na svět skrze mikroskop, když zkoumá maličké korýše perloočky z celého světa, i z ptačí perspektivy, když cestuje po světě a fotografuje a natáčí s dronem.

Petr Jan Juračka v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave vypráví, jak během nepovedené kubánské výpravy na kolech požádal svoji ženu o ruku. O tom, jak se podíval do výškového tábora K2, kde s dronem létal v rekordní výšce. I o tom, jak vznikal jeho nedávný dronový projekt společně s Georgem Karbusem „Emerald Coast - A Tribute To Beautiful Irish Coastline“, který dokumentoval irské pobřeží. A nezapomínáme ani na země Koruny české.

„Každá blbá detektivka má dneska dronové záběry“

„Struktury naší planety jsou si relativně podobné v nejmenších detailech i ve velkých celcích z ptačí perspektivy. Je to oboje tak trochu únik z naší obvyklé reality. Dáte si do souvislosti věci, které normálně nevnímáte. Nikdy mě to nepřistane bavit,“ říká Petr Jan Juračka. „A taky všechno vypadá ze vzduchu hezčí, zmizí nepořádek na zemi, který vnímáme normálně kolem sebe, vše vypadá přívětivěji, romantičtěji, zasněně,“ usmívá se. „Každá blbá detektivka má dneska dronové záběry. Nadužívání může diváky odradit a rychle vznikají klišé. Dron musí být dobrý sluha, ale ne pán. Ale i v Česku je hodně dobrých autorů dronových záběrů.“

Všude dobře, tak co doma?

Petr Jan Juračka pravidelně pořádá fotokurzy v Českém Švýcarsku. „Je to pro mě příběh, který se píše už 10 let. Noční focení sice komplikuje světelné znečištění, ale za každé denní i noční doby i za každého počasí si v Českém Švýcarsku najdete příležitost udělat super fotky, a umožňuje silněji prožívat kontext přírody. V hlubokých roklích a na kopcích se nikdy nestihnete nudit. Pořád hledáme nová místa a nová zákoutí. Je to krásná krajina.“

Poslechněte si celý záznam pestrého vyprávění o působivých velehorách, nově popisovaných perloočkách pod mikroskopem a dalších tématech. Podívejte se i na fotky. Další můžete vidět na webu a na Instagramu nebo Facebooku. Petr Jan Juračka právě připravuje knihu Ze života fotografa.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.