Fotograf Josef Koudelka vystavuje v pařížském Centre Pompidou

24. únor 2017

Josef Koudelka patří mezi nejslavnější fotografy současnosti. Je členem slavné agentury Magnum Photos. Vystavuje po celém světě a jeho snímky jsou součástí slavných sbírek. Jednou takovou se stalo i pařížské Centre Pompidou.

Jemu totiž Josef Koudelka věnoval 75 fotografií z kolekce Exily, které čítají snímky od sovětské invaze v Praze až do roku 1988. Právě tyto snímky teď Centre Pompidou vystavuje ve své Galerii fotografií.

Jedná se o snímky pořízené po jeho emigraci při cestách po celé Evropě. Expozice Josefa Koudelky v Galerii fotografií začíná snímkem Invaze z roku 1968. K vidění jsou také fotky z cest po Francii, Řecku, Španělsku a Anglii. Vystaveny jsou původní zvětšeniny, existující mnohdy jen v jednom exempláři.

Kurátor výstavy Clément Chéroux vysvětluje, jak začala spolupráce mezi Centre Pompidou a Josefem Koudelkou: „Poprvé jsme se s Josefem Koudelkou sešli asi před třemi lety. Řekl jsem mu, že nemáme dostatek jeho fotografií pro uspořádání velké výstavy. Josef se rozhodl část svých snímků věnovat naší instituci a já jsem mu nabídl výstavu v Galerii fotografií. Zásadní je představit, jak Koudelka pracoval, jak vybíral snímky, prostředí, panorama i témata. Zároveň zde ukazujeme soubor autoportrétů, které nebyly ještě nikdy představeny.“

03808456.jpeg

Právě tato kolekce snímků, nazvaná Exily, je absolutně ojedinělá. Josefa Koudelku známe jako prostředníka, ne jako objekt. Snímky ukazují, jak s fotoaparátem a spacákem cestoval po Evropě. Přespával, kde se dalo. U přátel, známých, ale i na pláži, na louce. Nejčastěji na snímcích vidíme jeho rána po probuzení nebo naopak večery před usnutím.

Josef Koudelka vystavuje v Paříži po 30 letech. K výstavě vychází i katalog, který ukazuje všech 75 snímků. Expozice nazvaná Josef Koudelka „Továrna na exily" bude v Centre Pompidou až do konce května.

„Na snímcích nám Koudelka vypráví o svém vlastním politickém exilu, když v roce 1970 odešel z Československa, protože nesouhlasil s politikou své rodné země. Zároveň tady vidíme jeho vnitřní osobní exil. Po dobu 20 let byl neustále na cestě po Evropě, hledal příběhy a fotografoval. Výstavou chceme ukázat jeho práci, jak vznikalo jedno z nejslavnějších děl fotografie konce 20. století,“ dodává Clément Chéroux.

03808454.jpeg
autoři: Marie Sýkorová , sch
Spustit audio