FOTO: John Lennon až na dřeň. V Liverpoolu ukazují klavír, na který hrál jen pár hodin před smrtí

Stejně jako se pravověrní muslimové musí alespoň jednou vydat do Mekky, můžou opravdoví fanoušci Beatles jen těžko existovat bez návštěvy Liverpoolu. Město, kde se nejslavnější skupina všech dob zrodila, má navíc od čtvrtka novou atrakci.

Expozici Beatles Story dočasně rozšířil poslední klavír, na který hrál John Lennon, a některé dosud nepublikované fotografie z Lennonova americké životní etapy. Proč by si to nejen „beatlemaniaci“ neměli nechat ujít?

„Jde o Johnovo studiové piano z jeho newyorských časů. Je skvělé ho tady vidět, když si uvědomíte, že John ho měl evidentně hodně rád. Stěhovalo se za ním z jednoho studia do druhého. Měl rád jeho zvuk a něco pro něj znamenalo,“ říká sestra Johna Lennona Julia Bairdová.

Ředitel expozice Beatles Story Martin King připomíná, že na klavíru vyrobeném společností New England Piano složil Lennon s Davidem Bowiem třeba písničku Fame nebo hit Whatever Gets You Thru the Night, na němž se podílel Elton John.

Samotné muzeum by si nástroj nemohlo nikdy dovolit. „Tenhle klavír koupil nedávno ve Spojených státech v aukci člověk, který si přeje zůstat v anonymitě. Máme veliké štěstí, že to není jeden z těch sběratelů, kteří dají zakoupený předmět do sejfu nebo si ho vystaví v ložnici. Chtěl se o něj podělit, a tak máme piano zapůjčené, a to prozatím na dobu 3 let. Něco podobného se nám stalo v případě kytary George Harrisona,“ popisuje.

Až na dřeň. John Lennon na unikátních fotkách

Možná ještě víc než přes raritní hudební nástroj se můžeme duše Johna Lennona dotknout díky snímkům Boba Gruena. Jeden z nejslavnějších amerických hudebních fotografů byl v 70. letech Lennonovým blízkým přítelem. Do Liverpoolu přivezl nejen svou knížku, ale taky řadu dosud nikdy nepublikovaných záběrů geniálního muzikanta.

„Zjistil jsem, že s Johnem a Yoko se pracuje velmi snadno. Oba si uvědomovali, že je celý svět sleduje. Chtěli, abych jejich život dokumentoval, a se mnou se cítili dobře. Já jsem ten typ fotografa, který se nesnaží nikoho nachytat v nestřeženém okamžiku. Chci, aby se lidem líbilo, co na fotkách vidí, protože potřebuju, aby si mě znovu najali,“ vysvětluje svou filozofii fotograf, který má prý doma poklad v podobě několika šuplíků Lennonových snímků ze 70. let.

Výstava fotek Boba Gruena, z nichž některé nebyly dosud nikdy publikované, v muzeu Beatles Story v anglickém Liverpoolu

Vybrat oblíbenou fotku prý absolutně nedokáže. I selekce 140 snímků pro knihu o Johnu Lennonovi byla údajně velmi bolestivá.

„Nevím o nikom, kdo by se před někým odhalil až úplně na dřeň. Ale myslím, že u Johna jsem se přes řadu jeho ‚ochranných vrstev‘ dostal. Vždyť mě pozvali, abych pořídil fotky jejich čerstvě narozeného dítěte. A to je něco, co vyžaduje hodně důvěry!“

Lennonova sestra svého bratra nezapře

V anglickém přístavním městě teď najdete hodně dílků, ze kterých vám složitá skládačka osobnosti Johna Lennona, válečného dítěte, které až do svých 13 let znalo jen přídělový systém, bude zase o něco jasnější. A když budete mít trochu štěstí, potkáte tam i Julii. Podobu s bratrem opravdu nezapře…

Julia Bairdová hraje na klavír, který patřil jejímu bratrovi Johnu Lennonovi
autor: Jiří Hošek
Spustit audio