Fotbaloví bafuňáři na čtyři roky rozdají notičky

3. červen 2013

Uplynulý víkend rozhodl, že novým mistrem fotbalové ligy se stali červeno-modře odívaní fotbalisté Plzně , kteří se pokusí projít kvalifikací Ligy mistrů. Do klubové pokladny by přiteklo více než sto milionů korun a do Česka by mohli zase přijet nejlepší týmy Evropy. Už z toho plyne, že ve fotbale jde také o moc a peníze. A obojím na další rozhodne už tuto sobotu Valná hromada Asociace ČR, která bude volit nové vedení. Jediným kandidátem na předsedu je ten současný - Miroslav Pelta.

Českým fotbalem v letošním ročníku zahýbala tzv. Kauza Křetínského tašky. Nesprávné rozhodnutí sudího Radka Matějka ve vzájemném duelu Plzně a Sparty vyvolalo ve sparťanech pocity křivdy a v právníkovi a podnikateli Danielu Křetínském nutkání upozornit na to, že v českém fotbale se řídí zápasy podivným způsobem. Šlo o protiúder i v zákulisí stále více sílící Plzni, jejíž majitel Tomáš Paclík rok před tím podnítil revoluci a personální obměnu v komisi rozhodčích, která na výkony a nasazování sudích dohlíží.

V týdnu po porážce v Plzni přišel Křetínský do sídla Fotbalové asociace na pražském Strahově za předsedou Miroslavem Peltou s koženou kabelou. A ta se pak stala symbolem aféry, která českým fotbalem začala cloumat. Připojily se totiž i výpovědi několika rozhodčích o tom, že dostali úplatek. Ovšem žádné důkazy nikdo nepředložil. "Já, FA ČR, pan Pelta děláme maximum, abychom tu variantu vyšetřili. Jestli si někdo myslí, že způsobí takovýto poprask a pak dělá, že se ho to netýká, tak to se mýlí. Jsem jako fotbal vláčeni médii. Budeme se bránit a my na to nástroje máme," říkal v listopadu odhodlaně právník Jiří Golda, tehdejší předseda asociační disciplinární komise, která případ podle svých norem šetřila souběžně s protikorupční policií.

Jenže když aféra spěla k potrestání sparťanského bosse Daniela Křetínského, který případ rozpoutal, ale důkazy nepředložil, vydal výkonný výbor Fotbalové asociace v čele s Miroslavem Peltou doporučení, v praxi ale spíše povel, řízení pozastavit a ponechat ho jen policii, což je od té doby pro disciplinárku závazný postup. Bylo tím zajištěno, že se případné špinavé praktiky zřejmě nikdy nedostanou na světlo, a ten, kdo na ně upozornil, nebude za své mlčení potrestaný. Předseda disciplinárky Jiří Golda pak v České televizi v konfrontaci s Miroslavem Peltou odkryl, s jakým jednáním se v souvislosti s případem setkal. "Bylo mi navrženo, abych tu kauzu uzavřel tak, že budou odebrány body Plzni a disciplinárka pak tento trest zruší." Miroslav Pelta obvinění odmítl. "Netlačil jsem na žádné řešení, jen jsem s panem Goldou komunikoval, protože mi připadaly jeho postupy nestandardní."

Jiří Golda kvůli zastavenému vyšetřování na svou funkci v disciplinární komisi rezignoval a věnuje se své právnické praxi. Před dvěma lety přitom bez vysvětlení a tím pádem pro mnohé zbaběle vzdal svůj úmysl změnit poměry v tomto sportu k lepšímu iluzí zbavený Ivan Hašek, bývalý reprezentant, úspěšný trenér. Od té doby z fotbalu odcházejí lidé, které si přivedl a kteří nejsou na fotbale finančně ani jinak závislí. Takovou postavou je i Markéta Haindlová, odbornice na mezinárodní sportovní právo a do sobotní valné hromady předsedkyně Odvolací a revizní komise Fotbalové asociace, která už ale na svou funkci znovu nekandiduje. "Vzhledem k tomu, že lidé odcházejí lidé, které přivedl Ivan Hašek, tak znovu nekandiduji . Znám ty nominované a to nejsou lidé se kterými bych chtěla pracovat," říká Markéta Haindlová o své neúspěšné snaze vytvořit opozici Miroslavu Peltovi.

Haindlová nesehnala potřebnou podporu, ale čtyři kluby z nižších soutěží, které ji podpořily, v následném kole svých soutěží prohrály s celkovým skóre 1:15 a deseti vyloučenými hráči. "Doufám, že je to schoda okolností. Tam není možná souvislost, protože to bychom na tom byli hodně špatně. Snad si neumíte představit, že bych mohl mít zájem někoho poškodit? To bychom na tom byli hodně špatně," reagoval na podivnou shodu okolností nynější a zřejmě i budoucí šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Jestli šlo skutečně o náhodu, nebo o záměr, těžko někdo s určitostí zjistí.

autor: jkb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.