Floridská puma slezla hrobníkovi z lopaty

29. září 2010

Populace floridských pum, nad kterou už mnozí přírodovědci lámali hůl, se rozrostla a ozdravila. Unikla vymření doslova za pět minut dvanáct. Vyhráno však ještě nemá.

Floridská puma byla po celé 20. století intenzivně lovena a před patnácti lety tvořily její populaci poslední dvě desítky kusů. Ochránci přírody nad nimi pomalu lámali hůl. Zvířata byla vzájemně blízce příbuzná a to mělo za následek drastický pokles plodnosti. Pokud se mláďata přeci jen narodila, neměla valnou šanci na přežití. Trpěla vrozenými srdečními vadami a dalšími defekty. Proto se vědci rozhodli v roce 1995 k radikálnímu řešení a do populace floridských pum „přilili novou krev“. Vypustili do floridské přírody osm pum pocházejících z Texasu. Mnozí vědci to považovali za chybu. Floridská puma (Puma concolor coryi) je považována za samostatný poddruh pumy americké (Puma concolor). Texaské pumy jsou floridským pumám geneticky nejblíže. Přesto už na Floridě nebude žít původní floridská puma nýbrž genetická „směska“ floridských a texaských pum. Někteří odborníci pochybovali i o tom, zda může import pum z Texasu floridskou populaci zachránit.

Nejnovější číslo vědeckého týdeníku Science přináší první důkladnou inventuru programu na záchranu floridské pumy. Tým vedený genetikem Stephenem O´Brienem zjistil, že stavy floridských pum utěšeně stouply. V roce 2007 se jejich počet přehoupl přes stovku. Důležité je zlepšení zdravotního stavu, jež je patrné především u mláďat, v jejichž žilách koluje krev texaských pum. Zatímco z mláďat narozených floridským pumám přežije necelá čtvrtina, mláďata s texaským rodičem přežijí ve více než polovině případů. Výskyt srdečních vad klesá u mláďat s texaským rodičem na 8 %, zatímco u čistokrevných floridských pum je dvojnásobný. Kříženci floridských a texaských pum jsou větší a silnější.

Floridská puma

Definitivní záchrana pum na Floridě je přesto ještě daleko. Stabilní populace by měla čítat aspoň 500 kusů. K tomu bude zřejmě nutné dovézt na Floridu další pumy. V současnosti se populace floridských pum přestala rozrůstat a zdá se, že opět stoupá výskyt vrozených vad. Naštěstí si už vědci ověřili, že import cizích zvířat představuje na řešení těchto problémů účinný recept.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio