Firmy nabízejí za kvalifikovanou práci minimální mzdu a diví se nezájmu, upozorňuje analytik

26. červenec 2017

Nezaměstnanost v České republice je nejnižší v Evropské unii a zaměstnavatelé si stěžují, že najít motivované lidi ochotné pracovat je stále těžší. Aktuálně je volných 180 tisíc pracovních míst. Otázkou ale je, zda samy firmy dělají dost, aby zaměstnance nalákaly. Na základě půlročního sledování více než 50 tisíc inzerátů na úřadech práce se totiž zdá, že firmy uchazečům o zaměstnání nabízejí často jen hluboce podprůměrné mzdy.

„U nejžádanějších profesí, což jsou kvalifikovaní a nekvalifikovaní dělníci, se nabízená mzda od začátku roku zvýšila o 350 korun hrubého měsíčně. Tito lidé přitom firmám dlouhodobě nejvíce chybí,“ uvádí analytik ČSOB Petr Dufek. Nabízená mzda se u těchto profesí v průměru pohybovala mezi 14 a 16 tisíci korun.


Firmy si neuvědomují, že problém je i trochu u nich. Spoléhají na to, že z úřadu práce někoho pošlou a pak zjišťují, že skoro nikdo nepřijde. A kdo přijde, o toho nemají zájem.Petr Dufek

Na spodní hranici tohoto rozpětí se pohybují také inzerované platy kuchařů a číšníků. U nich se ale podle Dufka nejspíše stále počítá s tím, že část peněz budou dostávat takzvaně na ruku, a to navzdory zavedení elektronické evidence tržeb. Je už ale na zaměstnancích, zda se jim tato forma odměňování vyplatí s ohledem na jejich starobní důchod.

Přetahovaná o zaměstnance

Zaměstnavatelé mnohdy nabízejí jen minimální mzdu, navíc s požadavkem dvanáctihodinové pracovní doby nebo třísměnného provozu. „Je až překvapivé, jak často se v inzerátech objevuje minimální mzda. Firmy by měly vědět, že člověku na kvalifikovanou práci nemohou nabízet 11 tisíc,“ diví se Dufek.

Snaha ušetřit na platech se ale nemusí vyplatit, protože v době nedostatku zaměstnanců vede firmy k tomu, aby si je přetahovaly. „Loni jsme viděli zajímavý posun u řetězce Lidl, který zvýšil platy a následně se musely probudit i ostatní, protože jim odešli zkušení zaměstnanci.“

Petr Dufek

Platy porostou

Pokud se nestane nic mimořádného, situace na trhu práce se bude podle Dufka dále vyostřovat a firmy budou muset přidávat víc. „Nechci znít jako odborář, ale zajisté jsou firmy, které kvůli nákladům přidat nemohou. Ale jsou i tací, kteří se snaží dosáhnout pro ně příjemného kompromisu. Je to otázka, jak si obě strany dokáží jít za svým.“

V prvním čtvrtletí mediánové mzdy v podnikatelské sféře rostly o 6,5 procenta a stejné tempo by mělo vydržet i po zbytek letošního a příštího roku. Průměrná mzda je nyní v České republice necelých 27 900 korun, medián je zhruba na úrovni 23 700 korun.

Mohou si české firmy vůbec dovolit zvýšit platy? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio