Firma Mattel začne prodávat 3D tiskárnu vhodnou pro tisk hraček

18. únor 2016

Tiskárna se jmenuje ThingMaker. Tímto názvem firma volně navazuje na svůj stejnojmenný systém výroby hraček ze šedesátých let, který však spočíval v odlévání plastových předmětů pomocí sady instantních forem.

ThingMaker nové generace se začne prodávat v polovině října tohoto roku a bude stát 300 dolarů. Původní ThingMaker byl uveden na trh v roce 1963 a byl vlastně sadou různých forem pro odlévání malých předmětů z termoplastické hmoty zvané Plastigoop. Tato hmota měla různé zabarvení a po zahřátí na teplotu asi 200 stupňů Celsia (v troubě nebo na plotně) se dala nalít do forem ve tvaru brouků či jiného hmyzu, květin, různě stylizovaných lidských figurek, draků nebo příšer.

Nejznámější sadou forem pro systém ThingMaker byli v tomto případě asi Creepy Crawlers - Strašidelní brouci. Po ochlazení materiálu získaly dotyčné předměty pružnost, takže působily dojmem, jako kdyby byly vyrobeny z gumy. Existovala i jedlá forma tohoto materiálu, s názvem Gobble De-goop. Tomu odpovídala příslušná sada předmětů s názvem Incredible Edibles.

Současná trojrozměrná tiskárna ThingMaker je samozřejmě daleko vyspělejším a univerzálnějším nástrojem pro výrobu předmětů z termoplastu (termopolymeru PLA). Potřebný materiál je k tiskárně dodáván ve formě různobarevných cívek s namotaným plastovým vláknem, které lze připojit k (posléze pracující a rozžhavené) tiskové hlavě tiskárny.

Tiskárna pracuje na základě datových souborů, které si může dětský uživatel stáhnout z internetu (momentálně existují soubory k tisku figurek lidských postav, dinosaurů, samurajů, prstenů, náhrdelníků nebo rozličných koster) nebo vyrobit či upravit pomocí i pro děti snadno ovladatelné aplikace Design App, založené na programu Spark od firmy Autodesk.

Aplikace nyní existuje ve verzích pro operační systémy Android a iOS. Uživatel si tak například může vyrobit jednotlivé součástky většího předmětu, figurky či stroje, které pak může dát dohromady pomocí kloubových spojů. Výchozími daty pro tisk předmětu může být také série snímků reálné předlohy, pořízených z mnoha různých úhlů.

Program Design App je však natolik univerzální, že k vytištění s jeho pomocí vytvořených souborů je možné využít i jiné 3D tiskárny. Hned po generování souboru nám program řekne, kolik materiálu bude potřeba a jak dlouho bude trvat vytvoření příslušných součástek na 3D tiskárně (typicky několik hodin).

S tiskárnou nebo samostatně bude pravděpodobně firma dodávat jak tvrdší tak i měkčí plasty rozličných barev, textur a různých optických vlastností. Tiskárna bude mít kvůli bezpečnosti zatahovatelnou tiskovou hlavu, která se stáhne, pokud zrovna nebude vyrábět předměty za zavřenými dvířky. Bude určena pro děti starší 13 let.

Zdroje: Futurism, Tom´s Guide, Your Daily Dish, iPhone Hacks, USA Today, Time, The Verge, Hello Giggles, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio