Finský tanec mezi vejci: Jak zvyšovat obranyschopnost a neprovokovat Rusko

13. září 2017

Rusko a Bělorusko zahajují mohutné společné vojenské cvičení Západ 2017, které se bude konat poblíž hranic s Estonskem, Litvou a Lotyšskem. Ukrajina a Litva už manévry ostře kritizovaly, finský deník ale v komentáři doporučuje opatrnost. Rusko by prý neměl nikdo provokovat. List Savon Sanomat reaguje na návrh, se kterým přišel finský ministr obrany Jussi Niinistö. Ten doporučil, aby se cvičení Severoatlantické aliance konalo na finském území, ačkoli země součástí NATO není.

„Ministrův návrh je dvousečný. Na jedné straně by velké vojenské cvičení vyslalo do Ruska jasný signál, že jsme součástí Západu a máme plnou podporu partnerů z Aliance. Podobné manévry by také zvýšily připravenost finské armády,“ píše Savon Sanomat.

Žádné garance

Na straně druhé by taková akce zmátla finskou veřejnost, protože ani po společných manévrech by zřejmě nepřišly bezpečnostní garance ze strany NATO. „Rusko by pak tento fakt mohlo ve své informační válce obratně využít pro své zájmy, a rozjet současně pro Finsko velmi nepříjemná protiopatření,“ varuje list.

Deník připomíná, že ve Švédsku souběžně probíhá cvičení Aurora 17, kterého se účastní po boku tisícovky Američanů a dalších skandinávských a pobaltských zemí i Francie a Finsko. „Nedávná série setkání finského prezidenta se světovými vůdci a nové jednání ministrů zahraničních věcí USA a Ruska v Helsinkách potvrzují úlohu Finska především jako diplomatického hráče, jako zastánce míru a nikoli bojovou sílu,“ tvrdí článek. Návrh ministra obrany by neměl být podle listu bezezbytku odmítnut, ale v tuto chvíli není na podobné manévry NATO ve Finsku vůbec vhodná chvíle, zdůrazňuje finský list Savon Sanomat.

Je třeba se bát?

Cvičení Západ 2017 se podle aliančních zdrojů zúčastní až sto tisíc vojáků, Moskva trvá na tom, že jich bude jen 12 700. Cíl manévrů je prý ryze obraný a vojska budou připravovat obranu Kaliningradu. Západní média ale upozorňují, že před krátkou válkou s Gruzií v roce 2008 i anexí Krymu v roce 2014 Rusko pokaždé uspořádalo velká cvičení.

autor: rma
Spustit audio