Finanční skupina Penta vstoupila do slovenského deníku SME. Odešlo 50 redaktorů

4. prosinec 2014

Finanční skupina Penta se rozhodla nakupovat média. Začala na Slovensku.

Majitelé ze Západu oznámili před časem na Slovensku výprodej médií. Do hry vstoupili místní mocní finanční dravci. Postupně si rozebrali slovenské noviny, televize a zpravodajské weby. Dlouho to nikoho nevzrušovalo.

Až začala nakupovat investiční skupina Penta. Ta je na Slovensku od causy Gorila symbolem korupce. Penta ovládla vydavatelství ekonomického týdeníku, bulvárního deníku, až sáhla na novinářský národní poklad, slovenský deník SME.

Odešlo 50 redaktorů

Menšinový podíl Penty ve vydavatelství deníku vyvolal v redakci zemětřesení. Většina redaktorů podala výpověď a rozjíždí nový projekt. Projekt N. Má šanci uspět na malém slovenském trhu? Jsou finanční skupiny a jejich zájmy ohrožením nezávislé žurnalistiky?

Čtěte také

Matúš Kostolný odešel po dvaceti letech z nejvlivnějšího slovenského deníku SME z postu šéfredaktora. Důvodem byl vstup finanční skupiny Penta do firmy Petit Press, která tento list vydává.

Výzva k celonárodnímu shromáždění na Slovensku kvůli kauze Gorila

Kostolný tvrdí, že Penta symbolizuje korupci a prorůstání byznysu do politiky. Proto nechce být s touto společností spojovaný a deník SME opustil. „Na Slovensku se nemůžete nesetkat s tím, že je Penta všude okolo vás. Jako vydavatel novin je nyní ve velkém konfliktu zájmů. Zapojuje se do obchodu se státem na všech úrovních, ve zdravotnictví, v energetice.“

Z redakce SME odešlo padesát zaměstnanců. Martin Danko z Penty přiznává, že je to zaskočilo. „Nečekali jsme tak radikální projev, vnímáme to jako iracionální. Jsme přesvědčení, že chod a kvalitu novin to neohrozí. Na místě je nové vedení, které buduje redakci." Propojení Penty s politikou bylo jedním z hlavních důvodů odchodu klíčových redaktorů.

Tom Nicholson chce pokračovat investigativně

„Druhým důvodem je causa Gorila, která propukla před třemi lety. Jedná se o údajný spis tajné služby, ve kterém představitelé Penty hrají jednu z hlavních rolí. Spis popisuje to, jak firmy můžou a chtějí ovládat politiku a vstupovat do ní. Ministři neslouží voličům a svému premiérovi, ale pracují na objednávku někoho jiného," říká Kostolný.

Čtěte také

Do deníku SME se překvapivě vrací nejznámější slovenský investigativní novinář Tom Nicholson, který před lety spis pod názvem Gorila zveřejnil. On Pentu jako ohrožení nezávislosti deníku nevnímá?

Poptávka po věcných informacích v Česku přetrvala. Zatím se zdá, že mohou nejlépe vyjít vstříc tradiční tištěné deníky, mohou se však přidat také týdeníky a už teď se přidávají také některá rádia

„Ano, hrozbou jsou a nikdo si nepřeje, aby ovlivňovali média. Ale podle mě se dá pokračovat v rámci SME v historii dobré značky. Nechci komentovat kolegy, kteří odešli. Z jejich strany to byl odvážný a principiální krok. Ale já si finanční skupinou nenechám zničit tak kvalitní značku, jakou je deník SME. Jenom proto, že mají peníze a chtějí se natlačit do věcí, které jim nepřísluší."

Každé vydání deníku SME teď bude pod přísnou kontrolou. Skoro v každém článku se bude hledat zásah vydavatele. To si Penta uvědomuje. „Celý smysl investice spočívá v tom, jestli budou mít média důvěru čtenářů a návštěvníků webových stránek. Pokud ji ztratí, tak se vytrácí ekonomická hodnota médií. My se nechystáme dělat kroky, které by ohrozily důvěru čtenářů."

Tom Nicholson slibuje, že v deníku SME bude pokračovat v investigativní žurnalistice. Příchod Penty ho v tom neovlivní. „Chci pokračovat v tom, co jsem psal doposud. Moje nejoblíbenější téma je spojení politiky a organizovaného zločinu, politiky a byznysu. Předpokládám, že budeme pokračovat také v psaní o Pentě. Nevím, jestli se jim to bude líbit nebo ne, ale nemůžu na to brát ohled."

Projekt N

A jak bude investiční společnost reagovat na materiál popisující její praktiky? „Nemám ambici určovat redaktorům, redakci o čem smí a nesmí psát. Chceme, aby se novináři chovali profesionálně. Od toho mají noviny své vedení, šéfredaktora, etický kodex. Myslím si, že deník SME se v posledních letech takto nechoval. Nejenom ve vztahu k Pentě," stěžuje si Martin Danko.

Matúš Kostolný a jeho kolegové založili nový projekt, který se jmenuje N. V plném rozsahu startuje od ledna. „Myslím si, že Slovensko potřebuje, abychom se pokusili vytvořit prostor pro nezávislou novinařinu. Prostorem budoucnosti je internet. První tisícovky lidí jsme přesvědčily o tom, že za obsah na webu se platí. Bez podpory čtenářů to nebudeme schopni udělat."

Slovenský deník SME

Spoléhat se jen na oddané čtenáře není možné. „Nejsem idealista, který létá v oblacích. Takže hledáme investory, kteří by projekt podpořili a vstoupili do něj veřejně a přiznaně. Kombinace investora, který je přijatelný a dokáže zabezpečit nezávislost média, s podporou čtenářů, je podle mého něco, co nám dává šanci si myslet, že budeme úspěšní."

Velkou šanci ale nyní cítí i slovenská veřejnoprávní média. Rozhlas a televize jsou na Slovensku sloučené pod jednu značku, RTVS. „Jako silné zpravodajské médium můžeme přinést to, co bude časem na trhu chybět a to jsou objektivní informace. Vidím to jako velkou šanci a výzvu," tvrdí ředitel zpravodajství Lukáš Diko.

A Penta? Její chuť v nakupování médií nekončí. Po Slovensku obrací svoji pozornost na Česko. „Nemůžu být konkrétnější. Rozhlížíme se po českém mediálním trhu. Vedeme jednání, ale jsme vázaní mlčenlivostí. Primárně se zajímáme o tištěná a on-line media. Na českém trhu se toho děje dost zajímavého i v oblasti rádií. Zatím se snažíme v tom zorientovat," dodává Danko.

autoři: pev , sch
Spustit audio