Filozof Němec: Zeman i jiní selhávají mnohem horším způsobem než ti, které sami nadřazeně kritizují

10. únor 2015

Miloš Zeman tvrdí, že největší český novinář Ferdinand Peroutka byl antisemita. Je něco pravdy na Zemanových slovech? Jak obstojí minulí i současní intelektuálové v hodnocení příštích generací?

„Zeman má zvláštní talent říci lež, ve které je důležitý prvek pravdy,“ konstatoval v pořadu Pro a proti politolog Ondřej Slačálek.

V reakci na tuto lež ale jeho odpůrci sice zdůrazňují to, že lhal, ale na prvek pravdy zapomenou, dodal.

„Prezident měl pravdu v tom, že mnozí lidé byli Hitlerem fascinováni, neměl pravdu, když mezi ně zařadil Peroutku,“ vysvětlil Slačálek.

Podle něj mluvit zrovna v případě Peroutky o selhání znamená stavit nás samotné do role, která nám nepřísluší. „Naše společnost selhává v mnohem lehčích zkouškách.“

Přesto politolog oceňuje prezidentův přínos k veřejné diskuzi, i když nesouhlasí s nešťastným způsobem, kterým tak učinil. „Kdyby neřekl tu trapnou lež, tak bychom dnes patrně o Peroutkových článcích ze 30. let nediskutovali.“


Slačálek: „Vadí mi, aby se debata zužovala jen na to, že Zeman řekl nějakou lež. Musíme i ty velké postavy vidět plasticky, musíme vidět Peroutkovy texty, které byly asi diktovány dobrými úmysly, ale z dnešního i tehdejšího hlediska jsou prostě nepřijatelné.“

Filozof Václav Němec souhlasí se Slačálkem, že selhání osobností dnešní doby jsou ve srovnání s prohřešky Ferdinanda Peroutky mnohem zásadnější.


Němec: „Měli bychom se daleko více věnovat tomu, do jaké míry selhávají intelektuálové a politici v současné době, a zaměřil bych pozornost nejen na Miloše Zemana, ale i další, kteří jsou možná v dnešní mezinárodní situaci dezorientováni, a selhávají daleko horším způsobem, než jakým to dneska pyšným a nadřazeným způsobem vytýkají svým předkům.“

Ten je přesvědčen, že Zeman by se měl především omluvit, a ne dohledávat zpětně doklady pro svá tvrzení, které tak, jak bylo formulováno, nebylo pravdivé.

Němec prezidentovo tvrzení považuje přímo za nešťastné. „Říkám si, kam jsme se to dostali, když lidé jako Zeman nebo jeho mluvčí Ovčáček, kteří Peroutkovi nesahají ani po kotníky, ho dnes kádrují,“ kritizoval filozof.

„Připadá mi, že se dnes odvádí pozornost od jádra věci, kterým je, zda Peroutka skutečně byl, nebo nebyl odpůrcem nacismu. A podle mého názoru zcela jednoznačně byl. Třeba už jen proto, že byl jedním z prvních, pro koho si gestapo přišlo, když Němci obsadili Československo,“ historicky dokreslil osobnost Ferdinanda Peroutky filozof Václav Němec.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio