Fiktivní příslušník VB, petice. Demonstrace v souvislosti s případem Ondráček v Jihlavě

6. březen 2018
Zprávy z

Zhruba 700 lidí se v pondělí večer sešlo na jihlavském náměstí, aby se připojili k celostátní demonstraci za odvolání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Definitivní počet lidí, kteří přišli a podepsali petici, oznámí organizátoři happeningu v úterý.

Za neformálním setkáním v Jihlavě stála zastupitelka za Forum Jihlava Karolína Koubová. „V pátek večer, když jsem napsala naštvaný status na facebook, tak se ozval kamarád a řekli jsme si, že to uděláme. Do noci jsme vymýšleli, jak to uděláme. Pak přišlo něco z Prahy, že to nemá být demonstrace, ale petiční setkání, což se nám velice líbilo.“

Čtěte také

Mezi účastníky shromáždění přišel také herec – ochotník ze Stonařova Ivoš Toth. Převlékl za příslušníka předlistopadové veřejné bezpečnosti.

„Ráno jsem se rozhodl, že by to mohlo být vtipný. Podíval jsem se, jak ty uniformy vlastně vypadaly, to není žádná sranda něco sehnat. Žlutou helmu jsem přetřel na bílou. Chtěl jsem bejt vtipnej, no,“ směje se.

Petiční archy na jihlavském náměstí nakonec podepsalo na 700 lidí.

Demonstrace Jihlava

Komunisté za svým poslancem stojí

Kdo odmítá petice a veřejná setkání, to jsou poslanci za KSČM. Zdeněk Ondráček je podle předsedy strany Vojtěcha Filipa uznávaným odborníkem, co se otázek policie týká. „Kontrolní komise, které se týkají policie, zpravodajských služeb a ozbrojených sborů si rozdělily politické strany každá po jednom. Nechápu, proč z toho vynechávat KSČM,“ řekl Vojtěch Filip.

autoři: mik , daz
Spustit audio