Festival lidové hudby v Nanningu

24. září 2010

Vítejte u našeho pravidelného magazínu o čínské kultuře. Dnes bude řeč o hudbě. Koncem roku se Nanning - hlavní město Zhuangské autonomní provincie Guanxi - proměňuje v město hudby a tance. Nejinak tomu bylo i koncem minulého roku. Pořádal se totiž opět Nanningský mezinárodní festival lidové hudby, který přilákal stovky známých umělců a zpěváků z asi 20 evropských a amerických zemí a zemí jihovýchodní Asie. A právě sem si vás dnes dovolujeme pozvat v následující reportáži.

Málokdo ví, že v Číně nežijí jen Čínané, ale i více než padesát různých dalších národů a národností. Každá z nich je zcela svébytná, což se odráží i v lidové hudbě a obyčejích. Vypravme se tedy na Festival lidové hudby ve městě Nanning, který je v Číně velice populární.

Na scéně společně hřmí a duní několik stovek bubnů a gongů a známý zpěvák národnosti Zhuang zpívá "Zhuangskou píseň k uctění vína". Místo odkud pochází, provincie Guangxi, leží na jihozápadě Číny. Největší národnostní skupinou na tomto území jsou Zhuangové. Všichni mají velice rádi zpěv a lidová hudba je důležitou součástí jejich života. Lidé si zpívají při každém svátku nebo při jiné příležitosti a hudbou vyjadřují i city jeden k druhému. Proto bývá někdy tato provincie nazývána "oceánem hudby". I Nanningský mezinárodní festival lidové hudby vyrostl na základě tradičního svátku národa Zhuang.

Vystoupení hostující thajské tanečnice Anny naplňuje okolí duchem jihovýchodní Asie, zatímco zvuk kytary francouzského zpěváka do tohoto místa vnáší kulturu Evropy. Tato různorodá umělecká představení jsou doslova "pastvou pro oči" místních obyvatel. Číňané, kteří nemají ve zvyku příliš cestovat, se tak mohou na jediném místě seznámit s duchem vzdálených zemí a národů během jediného večera. Festival má celostátní charakter a je již tradičně podporován většinou regionálních médií.

A nejinak tomu bylo v minulém roce. Jako každý rok probíhá od počátku srpna vždy současně v 16 městech po celé zemi soutěž lidových písní na vlnách rozhlasu. Během takřka tříměsíčního rozhodování bylo nakonec vybráno asi deset písní, které získaly zlaté ocenění, mezi nimi například písně "Ženich Ali" nebo "Vrabec přilétá".

Loňský ročník patřil mezi nejnavštěvovanější události svého druhu v celé Asii a zprávy z něho přenášela i čínská celostátní televize. Nejživější částí byla bezpochyby soutěž ve zpěvu, na kterou se přihlásilo přes 80 známých zpěváků. Po napjaté soutěži postoupilo 30 písní do finálového kola, z něhož vítězně vyšly společně píseň pekingské zpěvačky Li Na a píseň guanxijské zpěvačky Huang Chunyan. Když po pěti dnech Nanningský mezinárodní festival lidové hudby skončil, mnoho umělců podle tiskových zpráv v celostátních denících vyjádřilo potěšení, že se mohli zúčastnit, a velká většina se těší na příští ročník.

autor: Martin Kříž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka