Fenylethylamin, oxytocin, endorfin… Láska není jenom chemie, připomíná Radkin Honzák

1. květen 2017

Fenylethylamin se označuje jako „droga“ zamilovaných. Z takového stavu se ale záhy dostáváme do stavu vazby – když milovaný objekt ztratíme, tak nás to bolí. Svou roli hraje také oxytocin – hormon důvěry. „Když oxytocin poteče pořád, tak jsem věrný, když se přestane produkovat, půjdu na lov někam jinam,“ vysvětluje psychiatr Radkin Honzák.

Láska je ale mnohem více než pouhá chemie, člověk má duchovní rozměr, nejde jen o touhu zplodit společně potomka. „Láska může mít cíl širší, objímající druhou osobnost i z jiných aspektů než ryze biologických,“ vysvětluje.


Fenylethylamin je produkován septem limbického systému mozku v řídící centrále pocitů, což je část mozku zodpovědná za veškeré emoce.

Láska agapální je například převážně duchovní – všechny úrovně hrají roli. Smysl života je ale především život. „Když se nebudeme množit, tak tady skončíme,“ dodává s tím, že člověk je bytost, která má více potencionálu než přenášet DNA.

Důležité je také umět udělat čáru mezi zdravou sebeláskou a sobectvím a narcismem, který už je chorobný. A jak je to s nešťastnou láskou? „Jsou lidé, kteří jsou programově nešťastní, když jim to seberte, jsou z toho zoufalí,“ usmívá se.

Muž, který má více žen, také není nijak nemocný, muži jsou polygamní. „V mládí se říkalo, že trest za bigamii jsou dvě tchýně. Dnes je to bez svateb, ale pozor na alimenty,“ dodává psycholog.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio