Fašistům se ubránil. Přišel ale o děti. Příběhy slavných: Federico Fellini

9. září 2016

Režisér s pěti Oscary. V 5 samostatných audiích uvnitř článku.

Bylo mu 20, když fašisté hledali mladé muže do armády. Odvodu se bránil, simuloval, hrál astma. Odklad dostal několikrát. Když se ale ztratily jeho „papíry“, musel se schovávat. Jednou ho málem zastřelili přímo na ulici. Ve stejný den přišla jeho manželka Giulietta o jejich první dítě.

Odpovědnost a deprese

Na konci války přišli i o druhé (teprve 14denního chlapce). Kvůli dnes banálnímu zápalu plic. Děti pak už mít nemohli. Osobní neštěstí Fellini vyměnil za práci. Natáčení prvního filmu Bílý šejk ale málem skončilo už první den. Obrovská odpovědnost a obavy vyústily v deprese. Málem vzdal i natáčení slavného oscarového snímku Osm a půl...

Felliniho tajemství

Režisérem se ale nestal jen tak. V mládí psal pro varieté, kuplety pro rozhlas, parodie ve verších i dětské říkanky. Točit začal, až když začal žít v Římě. Jeho úspěch byl založený na opravdovosti. Vyprávěl příběhy o svých pocitech, hlouposti i nevědomosti. Navíc se smyslem pro humor.

Erotické scény

Jeho filmy ale vyvolaly i pobouření u katolické církve i cenzorů. Nejznámější erotickou scénu z filmu Sladký život, kdy Anita Ekbergová vstoupí v noci za Mastroiannim do fontány di Trevi, točili osm nocí. Na začátku chladného března. Říkalo se pak, že Anita je Felliniho milenkou. Nebyla. Měl ale plno jiných.

Účinkují: Michal Zelenka a Hanuš Bor
Napsal: Jiří Houdek
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

autoři: lup , Jiří Houdek
Spustit audio