Fanoušci slaví, Kingdom Come: Deliverance vychází. Z českého herního průmyslu může udělat špičku, předpovídá expert

13. únor 2018

Jak to vypadalo v Posázaví v dobách krále Václava IV. a jeho bratra Zikmunda? Tisíce hráčů už netrpělivě čekají, až si to budou moci vyzkoušet. Česká vývojářska firma Warhorse studio dnes vydává dlouho očekávaný titul Kingdom Come: Deliverance. Má česká hra, kterou financovali sami hráči, šanci prosadit se ve světě?

Hra Kingdom Come: Deliverance zavede své hráče do posázavské krajiny začátku 15. století. Svět uvidí pohledem Jindřicha, syna kováře, kterému žoldáci povraždili rodinu.

A pohled by to měl být velmi reálný, slibuje designér herních mechanismů a úkolů Ondřej Bitner: „Hra není skanzen, ale objevují se v ní skutečná místa, skutečné hrady, které jsme nechali zrekonstruovat.“

Hra vychází jako takzvané RPG, tedy role-playing game, na rozdíl od podobných titulů ale neláká hráče na souboje s draky, mágy a podobnými fantasy postavami. Hlavním tahákem hry Kingdom Come: Deliverance jsou spíš velmi propracovaná šermířská střetnutí.

 

Kingdom Come: Deliverance takes place in the Kingdom of Bohemia, part of the Lands of the Bohemian Crown and modern-day Czech Republic. Specifically, Act 1 is based on the real-world area between Sázava and Rataje nad Sázavou. The game begins in 1403. The old king has died and his heir lacks the power to secure his throne. The new king's brother seizes this opportunity to kidnap the king and pillage his lands, seeking his own advancement. The mentioned kings being the historical figures Charles IV, Wenceslaus IV and Sigismund. The game will follow the son of a blacksmith, whose family has been killed by the invading army. The protagonist seeks revenge and will ultimately strive to restore the rightful ruler to the throne and order to the land. https://www.facebook.com/groups/1872036786391117/ #graphics #castle #knight #horse #scenery #kingdomcome #kingdomcomedeliverance #ps4 #xbox #xboxone #pc #pcgaming#gaming #rpg #roleplayinggames #armour #blood #castles #realistic #history

Příspěvek sdílený Kingdom Come: Deliverence (@kingdom_come_deliverence),Čen 18, 2017 v 11:43 PDT

Na hru vybrali peníze samotní hráči

V předprodejích se hra zařadila mezi nejprodávanější světové tituly. Podle herního experta Radia Wave Jaromíra Möwalda má hra velkou šanci si tuto nadějnou pozici udržet.

Jak vysvětluje, Kingdom Come: Deliverance by mohla pomoct celému českému hernímu průmyslu. „Nejde jen o trh pro vývojáře, ale i pro média, o to, jak se o hrách informuje. Pokud bude hra úspěšná a bude se o ní ve světě mluvit, mohl by to velký úspěch pro celou herní scénu jako takovou,“ zdůrazňuje.

Jedním úspěchem už se tvůrci mohou pochlubit teď. Na vývoj vybrali v crowdfundingové kampani přes 35 milionů korun a zařadili se tak mezi nejúspěšnější tituly s tímto druhem financování.

Jsou tam jen běloši, vadilo v USA

Tvůrci už za sebou ale také mají první skandál. Po zveřejnění prvních ukázek totiž čelili kritice ze strany některých amerických hráčů, že se v titulu neobjevují postavy jiné než bělošské rasy.


Hra Kingdom Come: Deliverance je vůbec nejdražší český titul v historii. Zároveň jde o největší tuzemskou hru a nejambicióznější počin od vydání Mafie.

Autoři hry se hájili tím, že vycházeli z historických reálií. Ty mají podle herního odborníka Radia Wave Jaromíra Möwalda velmi dobře podložené: „Už jsem viděl závěrečné titulky, takže vím, že tam jsou lidé specializovaní na historii, takže tam nemohou být výmysly.“

Snímek ze hry Kingdom Come: Deliverance
autoři: als , vok
Spustit audio