Fandom Tolkiena i Kulhánkův splatterpunk. Liberatura se vydala do světa sci-fi a fantasy

9. únor 2017
Liberatura

Ze studia Radia Wave jsme vyrazili do vzdálených galaxií a jiných exotických časoprostorů. S Antonínem K. K. Kudláčem, autorem monografie Anatomie pocitu úžasu, jsme v Liberatuře studovali současnou českou populární fantastiku.

„Dobrých knih v české fantastice je spousta a produkce je čím dál větší. Určitě ale neuděláte chybu, když si přečtete něco od Pavla Renčína, který loni vydal vynikající horor. Už po léta je velmi zajímavá Petra Neomillnerová,“ doporučuje náš host. Druhá jmenovaná autorka začínala se psaním fanouškovských textů, což je ostatně pro žánry typu fantasy a sci-fi příznačné. Proč ale čtenáře tak moc baví psát svoje vlastní verze příběhů z cizích světů?

Kudláč má několik teorií. „Nejspíš k tomu přispívá právě důraz na fantazii, vzbuzuje to obrazotvornost čtenářů a touhu setrvat ve fiktivním světě dál, i když autor už zemřel,“ myslí si. Nakonec je to ale určitě i tím, že v knihách fantasy a sci-fi se vytváří celé nové světy, ze kterých si pak vezmete pouhý malý úsek. Nechtěli jste nikdy napsat příběh mladého čaroděje z Mrzimoru, protože na něj Rowlingová skoro zapomněla? Nebo věnovat román Tomu Bombadilovi z Hobita?

Velkou část rozhovoru jsme s autorem monografie Anatomie pocitu úžasu věnovali studování českého fandomu. „Nejpočetnější u nás býval tolkienistický fandom,“ tvrdí Kudláč, sám aktivní člen klubu. V knize popisuje sofistikovanou strukturu fanouškovských klanů, které mají vlastní jádra – často i se stanovami. Okolo nich pak volně rotují takzvaní „divocí fanové“.

03798646.jpeg

Čemu se v Česku fandí nejvíc, proč lidi milují Kulhánka nebo proč si dřív čeští sci-fi autoři dávali anglické pseudonymy? I o tom se dozvíte v poslední Liberatuře.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka