Fair Trade (2. díl): Ghana a kakao

28. květen 2008
Sedmý světadíl

Určitě jste už slyšeli o tom, že fairtradová káva lépe chutná, že je "ekologičtější" a že za ni dostanou její výrobci spravedlivě zaplaceno. Co je na tom pravdy? To se budeme snažit zjistit prostřednictvím cesty do ghanského fairtradového družstva Kuapa Kokoo. V rozhovoru se taky dozvíte, jak funguje celý obchodní mechanismus týkající se kakaa. Družstvo Kuapa Kokoo navštívil Tomáš Bílý ze Společnosti pro Fair Trade.

Jaká je Ghana?

Ghana (s hl. městem Akkra) je tropický africký stát ležící na pobřeží Guinejského zálivu. Má téměř 240 000 metrů čtverečních, je tedy více jak třikrát větší než Česká republika. V Ghaně žije přes 23 milionů obyvatel, přes 3 % populace jsou podle odhadů nakažena virem HIV nebo nemocí AIDS a podle odhadů je jen necelých 58 % obyvatel gramotných.

Nejvíce lidí se v Ghaně živí zemědělstvím. V tomto odvětví pracuje více než polovina obyvatel. Nejdůležitějším vývozním artiklem je kakao, dále se z Ghany vyváží ještě zlato. Velká část obyvatel této rozvíjející se země je zaměstnána taky prodejem produktů vyrobených v Číně.

Pokud vezmeme v úvahu paritu kupní síly na obyvatele, potom se nachází Ghana na pozici 150. nejbohatší země světa, tedy v poslední čtvrtině. Přese všechno je ale situace v Ghaně lepší než ve velké části dalších afrických států. Infrastruktura funguje poměrně dobře, sektor služeb ve městech je vcelku rozvinutý a kvalita silniční sítě je nad očekávání vysoká. Obyvatelé Ghany disponují ale ještě jedním velkým bohatstvím: jsou údajně nesmírně přátelští.

Další díly seriálu o Fair Trade najdete zde. Nový díl očekávejte každou středu. Seriál o Fair Trade vysíláme v magazínu o světě Sedmý světadíl.

Spustit audio