Fair Trade (1. díl): Začínáme polemikou

21. květen 2008
Sedmý světadíl

Fair Trade neboli tzv. spravedlivý obchod si postupně získal dosti velkou autoritu, na druhé straně má zejména v řadách ekonomů četné odpůrce.

V novém seriálu Sedmého světadílu se mu chceme věnovat proto, že vychází z myšlenky dát šanci lidem z rozvojových zemích vymanit se vlastními silami z bludného kruhu bídy a žít důstojný život. Dneska je do něj zapojeno půl druhého milionu pěstitelů, zemědělských pracovníků a řemeslníků v 58 zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Zajímá nás tedy, jak Fair Trade mění životy místních lidí.

Postupně se v seriálu o Fair Trade vypravíme do sedmi zemí (Ghana, Bangladéš, Indie, Nepál, Egypt, Kolumbie, Bolívie). Na úvod se ale zastavíme u polemiky, která se nejčastěji v souvislosti s tématem Fair Trade vede. Účastní se jí zpravidla zástupci liberálních ekonomů, v našem případě to bude ekonom Jan Vorlíček z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, a zástupci některé z organizací podporujících myšlenku spravedlivého obchodu, v našem případě Pavel Chmelař ze Společnosti pro Fair Trade. Následující záznam z jejich hodinové debaty jsme vybrali z pořadu ČRO Leonardo Třetí dimenze, který připravil Luboš Veverka. Ptal se mimo jiné na to, jak lze stanovit jednotná pravidla pro spravedlivé obchodování, když jsou podmínky v jednotlivých zemích, které se jej účastní, tak různorodé. Slovo má Pavel Chmelař, který začal představením dvou větví Fair Trade.

Poslechněte si hodinový záznam Třetí dimenze na téma Fair Trade v našem Rádiu na přání.

V magazínu o světě Sedmý světadíl jsme se problematice Fair Trade už několikrát věnovali. Pokud vás zajímá, vyberte si z následujících záznamů:

Na konci března navštívila ČR jedna z významných osobností ghanského fairtradového družstva Kuapa Kokoo, které se specializuje na zpracování kakaa, paní Mary Mabel Tagoe. Poslechněte si příspěvek o ní.

V Sedmém světadílu jsme se věnovali taky Českému dni pro Fair Trade (6. května). Informoval o něm Tomáš Bílý ze Společnosti pro Fair Trade. Natočili jsme s ním rozhovor.

Koncept Fair Trade představila v Sedmém světadílu Jarmila Bílá ze Společnosti pro Fair Trade. Zde je záznam jejího vystoupení.

Další díly seriálu o Fair Trade najdete zde. Nový díl očekávejte každou středu. Seriál o Fair Trade vysíláme v magazínu o světě Sedmý světadíl.

Spustit audio