Facebook mapuje svět kvůli nasazení svých budoucích internetových dronů

24. únor 2016

Firma Facebook nyní vytváří velmi podrobné mapy lidského osídlení v mnoha zemích světa, za použití metod strojového učení čili umělé inteligence. V jejich blízkosti pak budou možná již brzy nasazeny bezpilotní létající stroje, poskytující i obyvatelům odlehlých sídel rychlé internetové připojení.

Facebook se obecně velmi zajímá o možnosti internetového připojení pro těch několik desítek procent světové populace, které v současnosti žijí bez internetového připojení. Tento projekt je součástí programu laboratoře Facebook's Connectivity Lab, která se snaží odpovídající odlehlé končiny Země připojit k internetu různými bezdrátovými metodami - pomocí soustavy ve vzduchu patrolujících solárních dronů, komunikačních satelitů, wi-fi hotspotů, mobilních telefonních sítí nebo retranslačních laserů.

Facebook proto potřebuje vytvořit celosvětovou mapu lidských osídlení, aby mohl optimalizovat konkrétní prostředky a způsoby internetového připojení všude tam, kde je potřeba příslušnou infrastrukturu vybudovat. Firma samozřejmě kalkuluje s tím, že noví uživatelé internetu budou velmi často i novými uživateli Facebooku. Jde jí tedy primárně o rozšíření klientely.

Během dvou týdnů tak pracovníci Facebooku s pomocí satelitních dat a za použití umělých neuronových sítí zmapovali a zanalyzovali 20 zemí světa. V řeči čísel šlo o zmapování 21.6 milionů čtverečních kilometrů s rozlišením 5 metrů a o 350 Terabytů odpovídajících geografických dat.

Čtěte také

Díky metodám počítačového vidění, rozeznávání lidských tváří a znaků lidmi vybudovaných struktur se Facebooku povedlo vytvořit mapy lidských sídel na 4% povrchu Země, tedy na 14 % zemské souše. Firma zároveň trvala na tom, že v tomto procesu nebyly použity žádné uživatelské fotografie, umístěné na samotném Facebooku.

Počítačový algoritmus strojového učení a rozeznávání byl přitom vytrénován jen na 8000 lidmi označených satelitních fotografií, pocházejících z jedné země. Neuronové sítě, které následně běžely na tisících serverů současně, pak zpracovaly a zanalyzovaly za tímto účelem 14.6 miliardy satelitních fotografií.

Pomocí populačních dat v daných zemích pak Facebook vytvořil rozložení hustoty obyvatel v jednotlivých oblastech a místech. Firma odhaduje, že zbývající povrch Země bude nyní možno zmapovat stejným způsobem již za týden.

Firma chce také koncem tohoto roku výsledná geografická data uvolnit pro potřeby veřejnosti. Bude možno je využít např. v socio-ekonomickém výzkumu nebo pro účely odhadů rizik během přírodních katastrof. Pracovníci Facebooku chtějí také dále svá data zpracovávat a doplňovat ve spolupráci s odborným střediskem Center for International Earth Science Information Network, které funguje na půdě Kolumbijské univerzity.

Zdroje: Facebook Code, Facebook Connectivity Lab, Facebook AI Research, New Scientist, Futurism, MIT Technology Review, Popular Science, The Verge, Inverse, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio