F. X. Bašík: Vyučil jsem se u Kafků. Neobyčejný dokument o životě obyčejných lidí na konci 19. století

20. únor 2023

Otec Franze Kafky Hermann provozoval v Praze obchod s galanterním zbožím. Jeden z jeho příručích sepsal vzpomínky na dobu, kdy se u Kafků učil. František Xaver Bašík jako bystrý pozorovatel zaznamenal ve svých pamětech svěžím jazykem jednak dění v Kafkově obchodě, ale i v rodině, protože obé spojuje jedna adresa: Celetná ulice č. 3.

Ve vzpomínkách vystupuje výrazná osobnost Julie Kafkové, která je svým způsobem duší obchodu. Jako spravedlivý i když přísný šéf se tu objevuje Hermann Kafka a samozřejmě i malý zvídavý Franz.

Čtěte také

Po vyučení u Kafků se Bašík stěhuje za prací do Mladé Boleslavi, kde pracuje jako účetní v továrně na svíčky.

Bašíkovy paměti jsou pozoruhodné jako autentický dokument o každodenním životě a práci obyčejných lidí, učňů, prodavaček, příručích a podomků. Zaznamenávají otevřeným způsobem mj. i sexuální dozrávání dospívajícího chlapce a posléze mladého muže toužícího po sociálním vzestupu na přelomu 19. a 20. století.

Účinkuje: Martin Stránský
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Miroslav Buriánek
Premiéra: 12. 4. 2013

Vrátíme se jejich prostřednictvím do doby, kdy neexistuje oděvní konfekce, cesta ve vlaku bez rozhovoru je považována za nevydařenou a kromě večerů a nedělního odpoledne se stále pracuje.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související