Expert: Barma sice demokraticky volila, ale vliv armády je stále obrovský

9. listopad 2015

Obyvatelé Barmy volili do parlamentu. První částečné výsledky se očekávaly v pondělní ráno, termín byl však o několik hodin odložen. Za favorita je považována Národní liga za demokracii držitelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij.

„Atmosféra byla plná očekávání a nadšení,“ řekla v našem vysílání učitelka angličtiny v Barmě Dorota Šuráňová. „Cizincům bylo doporučeno nevycházet, ale nakonec všude byl klid,“ popsala.

Jde o první demokratické svobodné volby. „Vojenská junta se chopila moci v roce 1962, první svobodné volby byly v roce 1990, ale jejich výsledky nebyly uznány, další volby se odehrály před pěti lety, ale řada kandidátů NLD se nemohla účastnit a tak je strana bojkotovala.“

„Tyto volby jsou velmi důležité, protože občané mají pocit, že jde opravdu o první úplně svobodné volby za desetiletí vojenské diktatury,“ vysvětlila Šuráňová.

Podle ní byly fronty u předvolebních místností několikahodinové. „Neznám nikoho, kdo by měl šanci volit a nevyužil jí. Věřím, že číslo 80% volební účasti je možné.“

„Osobnost Su Ťij je vnímána jako symbol míru a příslib změn k lepšímu. Nabízí vládu práva, a demokratické kroky,“ přiblížila očekávání barmských voličů Dorota Šuráňová.

Novou vládu nečeká jednoduchý úkol, tvrdí Bečka

„I když volby byly asi zatím nejférovější v Barmě, nedostatky zde byly,“ tvrdí odborník na jihovýchodní Asii a mezinárodní vztahy Jan Bečka.

Ne všichni obyvatelé Barmy byli k volbám připuštěni, ale v kontextu Barmy tyto volby v rámci možností demokratické a svobodné byly, připouští expert.

„Favoritem je Národní liga pro demokracii se Su Ťij v čele,“ potvrdil Bečka. „Podle předběžných výsledků NLD jednoznačně vítězí, ale například v novém hlavní městě Neipyijto, kde jsou soustředěny vládní úřady, vítězí spíš kandidáti protivládní strany USPD.“

Šéfka NLD by potřebovala získat 60 % křesel v parlamentu, ale 25 % z nich nejsou předmětem volebního klání a jsou rezervovány pro představitele ozbrojených sil, popsal odborník.

I v případě, že NLD takového volebního výsledku dosáhne, bude se snažit o dohodu s ostatními stranami. „Armáda je více v pozadí, ale její vliv je stále obrovský, protože řada politiků jsou bývalí armádní generálové.“

„Sestaví-li Su Ťij novou vládu, bude se snažit armádu moc neprovokovat, aby demokratizační postup probíhal tak, aby s ním armáda neměla zásadní problémy,“ předpokládá expert.

Nová vláda před sebou rozhodně nemá jednoduchý úkol.

„Je třeba vyřešit například statut pohraničích oblastí, kde žijí jiné etnické národnosti než barmské, další je nastartování ekonomického rozvoje i obnova částí země poškozených živelnými pohromami ,“ přiblížil budoucí úkoly vítězů barmských voleb Jan Bečka.

autoři: bur , Ivana Navrátilová , oci
Spustit audio